Ko su najveći profiteri pandemije?

Poduzetnik rođen u Južnoj Africi nedavno je pretekao Billa Gatesa i sa bogatstvom koje se trenutno procenjuje na 110 milijardi eura, kreće se prema vrhu na kojom je Bezos.

Pandemija je neke preduzetnike obogatila, dok su drugi postali još bogatiji. Dok su neke branše velikoj krizi, druge su odjednom postale jako tražene. Među pobjednicima korone ima i Nijemaca, piše Deutsche Welle.

Bogat, još bogatiji

Jeff Bezos Osnivač Amazona Jeff Bezos je van svake kategorije. Kompaniji Amazon za vrijeme pandemije ide bolje nego ikad. Cijena akcije skače od rekorda do rekorda. Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i prije pandemije, sada je postao još bogatiji i ima 160 milijardi eura.

Elon Musk je bacio oko na vrh.

Pravite automobile, ali vas vrednuju kao tehnološku kompaniju. Elonu Musku je to uspjelo sa Teslom. Njegova kompanija je profitirala od poleta koji je pandemija na berzi izazvala oko svega što ima veze sa tehnologijom. Preduzetnik rođen u Južnoj Africi nedavno je pretekao Billa Gatesa i sa bogatstvom koje se trenutno procjenjuje na 110 milijardi eura, kreće se prema vrhu na kojom je Bezos.

Rad od kuće – Zoom

Rad od kuće u vrijeme pandemije je veliki blagoslov za Erica Yuana. Osnivač platforme za komunikaciju Zoom, došao je u SAD iz Kine kada je imao 27 godina. Poslije nekoliko godina za WebEx, osnovao je sopstvenu videoplatformu i 2019. otišao na berzu. Cijena akcije Zooma je eksplodirala. Neto vrijednost ljubitelja košarke Yuana procijenjuje se na 16 milijardi eura.

Sport kod kuće – Peloton

Zatvorene teretane i ograničenje kontakta išli su Johnu Foleyu na ruku. 2013. je bio početnik i pokušavao da dođe do kapitala za njegove umrežne sprave za vježbanje – danas ga investitori zasipaju. Cijena akcije firme Peloton se od početka pandemije utrostručila i neočekivano učinila skoro 50-godišnjaka milijarderom.

Kreiranje prodavnica na internetu

Shopify je softver koji omogućava trgovcima da sami kreiraju internet prodavnice i povežu se sa firmama koje se bave logistikom. Tobias Lütke stoji iza koncepta. Rodom iz Koblenca 2002. emigrirao je u Kanadu i počeo – u garaži. Shopify je sada najvrijednija kanadska kompanija. Cijena akcije se više nego udvostručila od marta, a bogatstvo 39-godišnjaka procijenjuje se na 7,5 milijardi eura.

Odjednom milijarder

Vakcina protiv korone koju je razvio BioNTech iz Mainza, firma čiji je suosnivač i vlasnik Ugur Sahin, prva je u Evropi dobila odobrenje za masovnu upotrebu. To znači da je Sahin, koji se doselio iz Turske, ne samo odjednom postao svjetski poznat, već se i izuzetno obogatio. Vrijednost njegovih akcija se procijenjuje se na više od dvije milijarde eura.