Katolici proslavljaju Uskrs, najradosniji blagdan

Katolici širom svijeta danas obilježavaju jedan od najvećih praznika Uskrs, dan uskrsnuća Isusa Krista. To je vrijeme kada u krugu porodice i najmilijih slave novi život.

Prema hrišćanskom vjerovanju Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

Prema kršćanskom vjerovanju, svojim uskrsnućem Isus Krist je pobijedio smrt i svim ljudima na Zemlji darovao vječni život.

Ovaj blagdan prepoznatljiv je po šarenim jajima, a simbol su mu i zečevi i pilići. Porodica organizuje takmičenje u tucanju jajima. Prema pravilima, domaćin prvi bira jaje, a potom ostali.

Običaj farbanja jaja nije izvorno kršćanski, već postoji i u židovstvu. Jaje je znak života i u drugim kulturama i tradicijama. Ono je simbol metamorfoze jer iz njega izlazi novo biće.

Jedan od zanimljivih simbola koji neizostavno prate Uskrs je zec, koji gotovo u istoj mjeri predstavlja ovaj praznik kao što to čini Djed Mraz za Božić. Uskrsni zeko često se može vidjeti u košaricama s obojenim jajima, a njegova je simbolika jedinstvena. On ukazuje na obnavljanje, ponovno rađanje i simbolizuje nadu.

Običaj je i da se prave pereci, koji simbolizuju Kristov vjenac.

Katolici se za Uskrs pripremaju trodnevljem-Velikim četvrtkom, Velikim petkom i Velikom subotom. To su u kršćanskoj vjeri najvažniji dani zajedno s nedjeljom- Uskrsom.

Proslavi Uskrsa prethodio je višesedmični post, a sam blagdan proslavlja se u crkvama uz molitve, svete mise, čiji vrhunac predstavlja pričešće, odnosno sjedinjenje s Bogom.

Dan na koji se slavi blagdan uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, vrijeme koje se naziva Korizmom.

Svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti upućujemo iskrene čestitke povodom ovog blagdana. Želimo vam da ga provedete u krugu svoje porodice u miru i radosti, ispunjeni ljubavlju i međusobnim razumijevanjem.

(Klix.ba)