Karaula:Obilježili Dan pobjede nad fašizmom

Iako je kiša stalno padala to nije omelo obilježavanje 9.maja-Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Okupljeni antifašisti na spomen obilježju Karaula položili su cvijeće i odali počast palim borcima Živinica tokom Drugog svjetskog rata.

Svečanost je počela intoniranjem državne himne Duvačkog orkestra Konjuh, pod upravom dirigenta Naila Hrustića.

Prigodan govor održao je predsjednika SABNOR-a mr. Asif Omerbegović , koji je uputio čestikeu povodu ovog značajnog praznika, a potom je rekao:

“Današnji dan je prilika da se podsjetimo na teške ratne godine koje su odnijele milione života. Svim patriotima koji su ustali u borbu protiv zla fašizma odajemo dužno poštovanje i obećanje da ćemo slijediti njihove ideale za koje su se borili.Mislili smo da se zlo Drugog svjetskog rata više nikada neće pojaviti, ali na žalost, vidimo da se zlo fašizma još nije sasvim iskorjenilo“.

Prisutnima na Partizanskom spomen groblju Karaula obratio se gradonačelnik dr.Samir Kamenjaković, koji je istakao ulogu partizanskog pokreta i doprinosu slamanju fašizma na ovim prostorima, ali da se još uvijek treba boriti za boljitak svih, te oduprijeti nastojanjima prekrajanja istorijskih činjenica na prostorima bivše nam zajedničke države Jugoslavije.

U svom obraćanju predsjedavajući Gradskog vijeća Živinica Nail Jusić je, uz čestiku, poručio da će lokalna zajednica podržavati obilježavanje događaja iz Drugog svjetskog rata.

Učesnici današnjeg obilježavanja Dana pobjede istakli su kako se obilježavanje ovog značajnog datuma pobjede nad fašizmom ne bi smjelo svesti samo na udruženja, koja baštine antifašizam, umjesto da to bude opšte prihvaćeni praznik za sve građane!Takođe, spomen obilježje, izgrađeno na Karaluli i otvoreno povodm Dana općine Živinice 4.oktobra 1973.godine, zaslužuje obnovu i uređenje, kako bi i u buduće podsjećalo generacije na doprinos živiničkih partizana pobjedi nad fašizmom. /Š.G./