Kantonalna vlada i OSBiH pokrenuli inicijativu izgradnje Muzeja

U organizaciji Vlade Tuzlanskog kantona i Komande 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH danas je u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Tuzli za gradonačelnike, načelnike općina i predstavnike lokalnih zajednica sa područja Tuzlanskog kantona upriličena prezentacija projekta formiranja Muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH. Podsjećamo, 2. pješadijski (rendžerski) puk u okviru OS BiH baštini identitet i vojno naslijeđe jedinica i naroda 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Cilj prezentacije jeste objedinjavanje svih relevantnih subjekata i koordinacija zajedničkih aktivnosti u cilju realizacije ovog projekta.

Ovom prilikom premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić je ukazao na neophodnost povijesne valorizacije kroz čuvanje i prezentaciju činjenica iz bliske prošlosti. Također, danas je istaknuto da je osnivanje Muzeja prirodan slijed događaja, nakon izrade bisti herojima odbrambeno oslobodilačkog rata i monografije II korpusa ARBiH.

„Ovaj način, koji okuplja sve relevantne subjekte je odgovor koji se od nas traži. Pažnja koju želimo posvetiti ovom projektu, nije toliko važna zbog nas. Ona je mnogo značajnija zbog mlađih generacija koje dolaze. Te mlade generacije zbog svoje budućnosti moraju poznavati svoju historiju. Trebaju imati mjesto gdje će im se vizualno i kroz dokumentaciju praktično približiti dešavanja iz novije historije“, rekao je danas premijer Hodžić.

Prisutni gradonačelnici, načelnici općina i predstavnici jedinica lokalne samouprave sa područja Tuzlanskog kantona su izrazili spremnost da učestvuju i pomognu realizaciju ovog značajnog projekta, tako da će se u narednom periodu utvrditi tačne procedure i tehnički detalji provedbe planiranih aktivnosti.