Kanada bi mogla postati prva zemlja koja će kažnjavati negatore genocida u Srebrenici

Kanada bi mogla postati prva država u svijetu koja zakonski sankcionira negatore genocida u Srebrenici, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK/IGC).

Putem elektronske peticije broj 1837 na službenoj stranici parlamenta Kanade pokrenut je zahtjev kojim bi negiranje genocida u Srebrenici u Kanadi bilo kažnjivo.

Ovu peticiju pokrenuo je profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, te je objavljena na stranici kanadskog parlamenta 10. septembra ove godine. Peticija 1837 će biti dostupna za potpisivanje narednih 120 dana, odnosno do 10. januara 2019. godine.

– Svi kanadski građani u Kanadi i izvan nje mogu da potpišu peticiju 1837, uključujući i maloljetnu djecu, pod uvjetom da imaju vlastitu elektronsku poštansku adresu. Da bi peticija bila uspješna i pročitana u kanadskom parlamentu, potrebno je 500 potpisa. Samo za mjesec potpisivanja imamo više od 650 potpisa. Nakon procesa potpisivanja i iščitavanje iste od sponozora ove peticije, člana kanadskog parlamenta Brijana Maseja (Brian Massej), peticija 1837 se upućuje vladi Kanade koja je dužna odgovoriti u roku od 45 dana. Strateška pretpostavka je upravo ta da što je veći broj potpisa za peticiju da se može imati i veći utjecaj na odgovor i odluku vlade – saopćeno je.

Inicijator peticije, profesor Emir Ramić ističe da je pravni osnov za krivično sankcioniranje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi pravosnažne presude međunarodnih sudova u Hagu, pravosnažne rezolucije više od 30 državnih parlamenata u svijetu, te posebno dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene u Kanadskom parlamentu.

Moralni osnov za jedan takav zakon, navodi, stalna je izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, otkrivanje prvog spomen-obilježja u dijaspori žrtvama genocida u Srebrenici u Vindsoru, odluke kanadske vlade o obilježavanju 31. maja, Svjetskog dana bijelih traka, podjele “Cvijeta Srebrenice” svim članovima kanadskog parlamenta i izučavanja genocida u Srebrenici u kanadskim školama.

– Donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Kanada bi dala veliki doprinos istini i pravdi i tako učinila veliki korak ka prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu. Na kraju, profesor Ramić poziva sve kanadske građane i kanadske građane van Kanade, posebno one porijeklom iz Bosne i Hercegovine, da potpišu peticiju 1837 i da potpisom iste daju svoj doprinos istini i pravdi, te borbi protiv negatora genocida i falsifikatora historijskih, naučno-istraživačkih i sudskih činjenica o genocidu u Srebrenici – saopćeno je iz Instituta.

(Avaz.ba)