Kakvo raspoloženje unose boje ukrasnih kuglica

Kićenje novogodišnje jelke je jedan od najradosnijih činova kojim se dočekuju novogodišnji i božićni praznici unutar porodičnog doma.

Ipak, boja može značajno uticati na raspoloženje svih ukućana i energiju koja će dominirati u domu tokom praznika.

Prvo pravilo je da sa bojama nikada ne treba pretjerivati, bilo koje visine da je jelka. Takođe, ne treba je ni previše rano okititi, kako se njenog blještavila i sjaja ne bismo zasitili mnogo prije pravog novogodišnjeg duha.

U duhu naših običaja, razmislite o tome da bi jelku trebalo da postavite neposredno pred Novu godinu, kako bi ostala do pravoslavne Nove godine. U srpskoj tradiciji se vjeruje da svaki ukućanin, pa čak i gost, mora da stavi neki svoj ukras na jelku, kako bi se osjećao prijatnije.

Zelena boja

Ovu boju treba što više koristiti. Novogodišnja groznica može biti jako stresna i zato je važno da kućom dominira zelena, jer je to boja koja umiruje. Pored toga, odličan je kontrast dominantno crvenoj novogodišnjoj boji. Ukoliko ste se odlučili za zelenu jelku, to je dobar izbor, jer uz zelenu boju pristaje čak i mnoštvo raznobojnih ukrasa.

Bijela boja

Prema feng šuji pravilima, ovo boja bez života, “boja bez boje”, i nije preporučljivo da se koristi u ovakvim prilikama. U poslejdnje vrijeme se, međutim, pojavljuje sve više bijelih novogodišnjih jelki i ukrasnih grana, koje mogu biti podjednako ukusno okićene. Ako volite bijelu jeklu, trebalo bi da vodite računa o tome da ne miješate više od dvije boje ukrasa.

Crvena boja

Ova boja simbolizuje radost, sreću, uživanje, ali i duboku i strasnu ljubav. Vjeruje se da štiti od negativne energije i bez sumnje se može reći da je to boja koju, počev od garderobe Deda Mraza, pa do ukrasnih traka i lampica, najčešće možete vidjeti pred novogodišnje praznike. Crvena boja ukrasa idealno se slaže uz zlatnu.

Plava boja

Ovo je boja duhovnosti, saosjećajnosti i nježnosti. Povezuje se s duhovnošću, stalnošću i vjernošću. Kao i zelena, i ona djeluje smirujuće. Zato, ako se umjesto za zelenu, opredijelite za bijelu vještačku jelku, idealna boja ukrasa je upravo plava.

Ljubičasta boja

Ovo je boja koja simbolizuje vjernost, istinitost, ljubav i patnju. To je, u isti mah, i boja visokog plemstva, pa jelka može zaista izgledati ekskluzivno ukoliko njom dominira ljubičasta boja.

(magazin.novosti.rs)