Kako pomoći bolesniku u napadu alergije na jednostavan način

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 21. vijek vijekom alergije, a ona podrazumjeva astmu, polinozu i neurodermatitis. Od ove bolesti danas pati svaki peti stanovnik planete. Protiv alergije nema univerzalnog lijeka , ali postoje načini da se bolest smiri.

Ostalo je zabilježeno, da je u jednoj bolnici, na odjeljenju za reanimaciju čovjek počeo da gubi dah, a  uprkos trudu  ljekara nije mu bilo bolje. U sobu je ušla starija medicinska sestra i dala im savjet da izgnječe bijeli luk i da mu daju da pomiriše. Pošto je udisao miris luka dva minuta pacijent se umirio, a napad gušenja je prestao. Zahvaljujući ovoj metodi spašeno je mnogo života u situaciji kada nastupi napad astme i gušenje na jednostavan način bez pomoći ljekara.
Za oboljele od astme savjetuje se da se izbace iz ishrane mliječni proizvodi, osim sirutke. Oni sadrže protein kazein koji stvara sluz i povećava viskoznost krvi . Nasuprot tome, sirutka alkalizuje organizam i izbacuje sluz. Svako jutro natašte treba piti 350ml sirutke s bijelim lukom. Primijećeno je da je kod osoba koje muči alergija tok akutnih respiratornih virusnih infekcija teži nego kod drugih, zato kod oboljelih od polinoze i bronhijalne astme prehlada obično dugo traje.
Prilikom prvih simptoma, poželjno je da uzimate antivirusne preparate. Za olakšavanje disanja najbolje je da nos ispirate slanom vodom. Primjenjujte antialergijska sredstva, a zatim preparate najnovijih generacija (jer prvi mogu da zgusnu šlajm, što otežava situaciju). Za skidanje temperature uzimajte paracetamol i ibuprofen. U slučaju polinoze i bronhijalne astme nemojte piti lijekove za rastvaranje šlajma s biljnim komponentama.
Ako se situacija zakomplikuje, obično se propisuju antibiotici ali morate znati da oni negativno utiču na sastav crijevne mikroflore, a disbakterioza otežava tok alergije.
Tokom uzimanja antibiotika nemojte konzumirati kiseli kupus, pivo, kvas, tvrde sireve, suvo voće, proizvode od kvasnog tijesta. Obavezno popijte kutiju probiotika radi obnavljanja varenja u crijevima, ističu alergolozi.  

Duška REBIĆ