JU Dječije obdanište: Djeca posjetila gazdinstvo „Jelen“

Među polaznicima JU Dječijeg obdaništa Živinice vladalo je veliko intersovanje za posjetu PPG Uzgoj životinja „Jelen“ u obližnjim Ljubačama.Posjeta je organizovana u saradnji sa ekološkom sekcijom Prve osnovne škole, pa su na zanimljivo putovanje zajedno krenuli polaznici školske grupe-produženi boravak Dječije obdanište i pomenuta eko sekcija.

„Cilj posjete bio je da djeca unaprijede svoja pozitivna i emotivna iskustva u njihovom odnosu sa svijetom, da razviju svoje emocije, osjećanja i brigu prema životinjama.Imali su priliku vidjeti i upoznati kako izgledaju jeleni lopatari i evropski jeleni.Divili su se njihovoj ljepoti i karakteristikama, te su imali priliku prisustvovati i hranjenju više od stotinu jelena obje vrste“, ističe direktorica JU Dječije obdanište Sabina Andalić.

Odgajateljica Mejra Mustafić i učiteljica Mirzeta Abadžić kažu da su djeca imala priliku prisustvovati interaktivnom edukativnom predavanju o jelenima, pa su djeca naučila razne zanimljivosti o tim jedinstvenim životinjama. Najveće uzbuđenje među djecom nastalo je kada je domaćin odgajališta Hasan Muratović omogućio da svako dijete pojedinačno priđe jelenima i fotografišu se.

Na kraju, djeca su kredama u boji pisala i crtala poruke na pločniku u krugu kompleksa gazdinstva.Posjeta gazdinstvu „Jelen“ u Ljubačama bila je prava avantura za djecu, gdje su upoznala staništa u pravom prirodnom ambijentu, pa se lako moglo zaključiti da su veliki prijatelji životinja.

Saradnja eko sekcije Prve OŠ i JU Dječijeg obdaništa bit će nastavljena novim izletima i posjetama firmama i ustanovama općine Živinice.

(Š.G. – zivinice.ba)