Ekovizionari pokrenuli umrežavanje ekoloških sekcija u TK

U organizaciji Ekološke sekcije “Ekovizija , pod pokroviteljstvom JU Gimnazije Živinice i lokalne zajednice. u prirodnom ambijentu planinarskog doma „Drenik“Živinice,koji se nalazi na lokalitetu Njivice u podnožiju Djedinske planine, obilježen je 17. novembar –Svjetski dan ekološkog pokreta.

Cilj manifestacije je druženje, umrežavanje i institucionalno jačanje ekoloških sekcija iz osnovnih i srednjih škola TK-a, kako bi zajednički što bolje i djelotvornije radili na razvijanju ekološke svijesti i zaštiti i unapređenju životne sredine. Bila je to prilika da mladi ekolozi iz osnovnih i srednjih škola TK, u okviru manifestacije, uživaju u prirodnim ljepotama i vrijednostima, koje nudi planinarski dom „Drenik“.

Realizovan je u potpunosti program ekološke aktivnosti kojeg su sačinili ekolozi JU Gimnazija Živinice. Pored staze zdravlja koju su pripremili i markirali za učesnike ekološkog pohoda članovi PD Drenik Zivinice , na Dreniku , mladi ekolozi su kroz razne sportske aktivnosti i društvene igre poslati jasnu poruku da i na ovaj način može se realizovati nastava u prirodi koja je dosta efikasna no ona klasična .Mladi ekolozi su ujedno održali i ekološki parlament na Dreniku te pozvali i ostale ekologe iz osnovnih i srednjih škola sa TK-a , da nam se priključe u narednom druženju koje će svakako biti.

Podršku ovom važnom ekološkom poduhvatu dali su mladi ekolozi iz : JU Prva osnovna Živinice ,JU Druga osnovna Živinice , JU OŠ Đurđevik ,JU Osnovna Škola Gracanica Gracanica-Živinice, Juoš Oš Bašigovci, JU OŠ Banović selo, JU OŠ Grivice Banovići,JU OŠ Vukovije Kalesija , MSS Zivinice i JU Gimnazija Živinice ,te im se ovom prilikom zahvaljujem, a ujedno pozivamo drugim školama sa TK da se uzmu učešće za umrežavanje ekoloških sekcija kako bi osnažili rad ekoloških sekcija te rezultate iskrenog rada mogli što bolje prezentovati ekološkoj javnosti na TK-u.

(dr.Sead Noćajević – zivinice.ba)