Jestivi buketi: Neobičan hobi Sanele Sarajlić iz Srebrenika

Piše: Dejla Bajrić

Sanela Sarajlić iz Srebrenika je tridesetšestogodišnjakinja koja je nakon nekoliko godina aktivnog traženja posla odlučila svoje vrijeme posvetiti izradi jestive floristike. Sanela je po struci profesor razredne nastave ali već četrnaest godina ne može pronaći stalno zaposlenje u svojoj struci.

„Kada sam nakon završetka konkursa saznala da ponovo nisam dobila posao odlučila sam pokrenuti nešto novo, nešto što na našem području do sada nismo imali priliku vidjeti.“ – kaže Sanela.“Slučajno sam na internetu pronašla nešto poput jestivih buketa i počela maštati kako bi bilo da ih i sama izrađujem.“ – dodala je.

Ubrzo je, kako kaže, otišla kupiti materijal koji joj je bio potreban i počela izradu svojih prvih buketa koje je poklonila bliskim prijateljima. Iako je na početku bila prisutna velika doza nesigurnosti broj kupaca je rastao iz dana u dan. Sanela je postala prva osoba koja se na Tuzlanskom kantonu bavi jestivom floristikom.

Kako kaže Sanela, nakon desetina napravljenih buketa prvi koji je izradila sada joj djeluje smiješno jer je mnogo naučila i usavršila u svom radu nakon njegove izrade. Međutim, prvi buket joj je i dalje najdraži jer je podsjeća na sreću i euforiju koju je tada osjećala.

Za izradu manjeg buketa potrebno je 90 minuta intenzivnog rada a cijena se određuje prema želji i zahtjevu kupca. Buketi se mogu napraviti od voća, slatkiša, suhomesnatih proizvoda, grickalica, sireva, pića i povrća u kombinaciji sa cvijećem.

„Inspiracija dolazi baš kao i emocija, uvijek pitam kupca kakav buket želi, kome poklanja i za koju priliku te u skladu s tim dekorišem taj buket.“ – rekla je Sanela za Glas TK. „U ovom poslu me najviše ispunjava sreća u očima ljudi kada preuzimaju buket, naročito kada se radi o iznenađenjima.“ – navodi ona.

Sreća i zadovoljstvo kupaca su Sanelina najveća motivacija i inspiracija za kreativniji i uspješniji rad. Pri isporuci buketa, kako kaže, uvijek bude smijeha, suza radosnica i mnogo pozitivne energije. Iako izradu buketa radi tek dva mjeseca oni su već isporučivani i van granica Bosne i Hercegovine. Jestive bukete je moguće naručiti putem Facebook  i Instagram profila pod nazivom „Sanela Jestivi Buketi“.

„Smatram da je svako od nas rođen sa nekim darom samo je potrebno da ga prepoznamo. Najvažnije je postaviti cilj pa čak i kada je teško ne smijemo zaboraviti koliko jako želimo uspjeh.“ – dodala je Sanela za kraj razgovora.