Izvori melatonina, hormona važnog za san ali i cijelo tijelo

Melatonin je hormon spavanja koji tijelu signalizira da je vrijeme za odmor, ali uz to ima i jako važnu ulogu u održavanju zdravlja jer je najvažniji antioksidans za mitohondrije.

Mitohondrij je stanična organela eukariotskih stanica koja služi kao izvor stanične energije i troši se s godinama pa zato mnogi stručnjaci preporučuju optimiziranje njegove funkcije nutritivnom hranom, postom, vježbanjem i dodacima prehrani.

“Mitohondriji proizvode melatonin, koji smanjuje fisiju mitohondrija i povećava njihovu fuziju, čime čuva njihovu normalnu funkciju”, objašnjava kardiolog doktor Stiven Gundri te dodaje da prednosti melatonina nadmašuju njegovu blagodat za dobar san.

Izvori melatonina u prehrani

Pistacije

Pistacije imaju visok udio melatonina. Analiza koju su sproveli istraživači s Državnog univerziteta Luizijana otkrila je da pistacije sadrže oko 660 nanograma melatonina po gramu – što je znatno veći broj od drugog voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je omiljeno zbog zdravih mononezasićenih masti i vitaminskog profila, ali Gundri kaže da je njegova vrijednost još i veća zbog melatonina koji sadrži.

Uz fitohemikalije i polifenole koji su rasprostranjeni na jelovniku mediteranske prehrane, melatonin daje još jedan zaštitni učinak.

Crveno vino

Crveno vino ne može se pohvaliti samo resveratrolom, ono takođe sadrži i melatonin. To potkrepljuje istraživanje koje pokazuje značajne količine melatonina u kožicama grožđa od kojih se proizvodi crno vino, što može pridonijeti njegovom antioksidacijskom djelovanju.

To ne znači da se morate opijati crvenim vinom da biste iskoristili te blagodati – melatonin možete konzumirati i kroz namirnice povezane s grožđem, poput soka od grožđa i octa, piše mbg.