Izmijenjene Naredbe Kriznog štaba TK: Ugostitelji mogu raditi do 23 sata

Zbog higijensko epidemioloških mjera koje je usvojila Vlada TK u kojima se između ostalog skraćuje radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 21 sat,  Grupacija ugostitelja TK nezadovoljna donešenim mjerama održala je sastanke sa Vladom TK, kao i sa Kriznom štabom Ministarstva zdravstva TK u kojima su iznijeli svoje zahtjeve. U ranijim svojim obraćanjima ugostitelji su bili saglasni kako zdravlje građana mora biti prioritet, ali da se odluke ne smiju donositi na štetu ugostitelja i obavljanja njihove djelatnosti.

Stoga je Vlada TK usvojila  Inicijativu Hamze Bešića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja odnosno izmijenu Naredbi Kriznog štaba TK kojom se ugostiteljima omogućava rad do 23 sata, ali uz određene uslove.

„S tim da od 19 časova u svim Ugostiteljskim objektima mogu boraviti osobe koje ispunjavaju jedan od tri uvjeta 3g  -negativan antigenski ili PCR test, ne stariji od 48 sati, izdat od registrovane ustanove ili laboratorije ili potvrda o prebolovanom COVID 19, ne starija od 6 mjeseci ili potvrda o završenom cijepljenju.“- rekao je Hamza Bešić, ministar za trgovinu, saobraćaj i turizam TK

Cilj ove mjere jeste da se  u  ugostiteljiskim objektima osnaži  kontrola boravka svih prisutnih osoba i da se na ovaj način potaknu i pozovu građani da se što više vakcinišu. Dogovoreno je i da će Vlada TK uspostaviti saradnju sa ugostiteljima, te koristiti njihove resurse u promociji vakcinacije.

„Ono što je važno jeste da je Vlada TK prepoznala da trebamo biti i mi njihovi i oni  naši partneri,  jer zajednički možemo prevazići  ovu situaciju. Također bih istakla da su svi ugostitelji veoma zainteresovani za dalji rad i da zaštita zdravlja građana TK bude na zavidnom nivou, da mi nismo ti koji trebamo širiti bilo kakve zaraze“ istakla je Jasmina Numanović Stjepanović, članica Grupacije ugostitelja TK

Slijedom toga, stav ugostitelj jeste da je vakcinacija građana u što većem broju izuzetno važna kako se mjere  u narednom periodu ne bi donosile na štetu svih.

„Apsolutno se slažemo da je važnost vakcinacije naših građana jedini put kojim možemo doći do uspjeha kojim borimo protiv covida i to je jedini mogući način“ dodala je Jasmina Numanović Stjepanović, članica Grupacije ugostitelja TK

Međutim, na snazi je i dalje mjera zabrane izvođenja muzike uživo. I dalje je uskraćen rad muzičara koji su, pored ugostitelja, grana koja je izvukla deblji kraj kada je u pitanju borba protiv pandmije korona virusa, jer je ovo četvrta zabrana rada sa kojom se susreću. Devetnaestog novembra ističe 14 dana važenja donesenih mjera, kada će nas, ukoliko se pogorša higijensko epidemiološka situacija, dočekati još rigoroznije mjere.