Izložba Yves Saint-Laurent otvorena u Tuzli

U organizaciji Akamdemije VII u partnerstvu sa Ambasadom Francuske i Francuskog instituta u BiH u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ Tuzla otvorena je izložba fotografija „Yves Sant Laurent kroz objektiv Pierre i Alexandre Boulat .

Ova izložba je nakon otvaranja sa izuzetnim uspjehom u Zemaljskom muzeju u Sarajevu u novembru i decembru 2022 otvorena sada u Tuzli.Izložba je zbirka fotografija koje bilježe najznačajnije trenutke u kamerama  otvorena u okviru Dana Frankopanije i simbol je kulturnog naslijeđa frankofonog svijeta .To je kuća visoke mode, inovirajuća, moderna i prestižna dizajnera i kostimografa Yves –Santa Laurenta. Priznata je u cijelom svijet, posebno zato što je preoblikovala ženski garderober(kratki kaput , smoking, mantil).

Predstavljajući majstorke fotografije Alexandre Boulat i njenog oca Pierra Boulat dokumentuje modnog dizajnera svjetske mode tokom četiri decenije. Izložba ne bi bila moguća bez rada dvoje velikih francuskih fotografa Pierra i Alexandre Boulat.

Piere Boulat je fotograf , reporter i humanista koji je dokumentovao svjetsku političku i umjetničku aktuelnost, već od 50 godina. Fotografisao je i ličnosti, kao što su Truman Capote, Edith Piaf , Juliette Greco, Artur Rubinstein .Fotografisao je i prvi defile YSL.

Fotografije na ovoj velikoj izložbi su otvoreni prozor u proces stvaranja, geneze, sumnji, zebnje, dotjerivanja, oduševljenja i zadovoljstva YSL zbog učinjenog. Izložba nudi i privilegovani pristup privatnijem dijelu života ovog krojača.Pierr Boulat nam kroz brojne snimke pokazuje kulise ateljea i kolekcije, ali i svijet kreatora posebno njegovim pariškim apartmanima.

Godine 1998 Yves Laurent postavio je tri stotine modela u travnjak Stade de Franca za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a u iščekivanju tog događaja , zamolio je Alexandru da preuzme dužnost od svog oca .Ponavljajući ono što je njen otac učinio za prvu kolekciju Yves Saint Laurento dok je dizajnirano za Cristian Dior, Alexandra je nastavila dokumentaciju posljednje kolekcije Yves Saint Laurenta 2002 .Njen pristup sa ekskluzivnim pristupom je posljednji je koji pokriva jednog od najvećih svjetskih modnih dizajnera.

Alexandra , kćer Pierra Boulana , suosnivača Agencije VII 2001 godine je proputovala BiH i Balkanbaš uoči raspada Jugoslavije.Pokrivala je oružane sukobe na više kontinenata poseno agenciju Sipa i usmjeravala svoj objektiv na život žena i djevojaka u ratnim područjima , njihovu patnju, nade i borbu za dostojanstvo.Fotografisala je zadnju reviju YSL , u Centru Georges Pompidou 2002.

Ambasadorica Francuske Christine Toudic koja je prisustvovala ovom događaju i uljepšala izložbu,  istakla je da se nada da će izložba očarati tuzlansku publiku čiji ukus za kulturu i slobodu svako zna,jer ova priča o modernom dobu , kreativnosti i emancipaciji obrača se svima.Zahvaljujem se Akademiji VII , njenom predsjedniku Gary Knightu , Ziyahu Gaficu , regionalnom direktoru za Balkan, Centru za kulturu Tuzla i Fondaciji Pierre Bergw Yves –Saint –Lourent. Pored ove izložbe nadam se da ćemo izložbu predstaviti još u tri grada u BiH, istakla je ambasadorica Christine Toudic.

Gradonačlnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić je sa ponosom predstavio izložbu i o fotografijama je istakao , da je Tuzla izložbom dobila mnogo i nada se da će izložbu pogledati mnogobrojni posjetioci jer na izložbi je prikazan cijeli životni vijek poznatog fotografa.Zahvalio se ambasadorici Francuske na njenom prisustvu.
Direktor Centra za kulturu Tuzla , Edin Jahić je istakao , da se nada da će izložba očarati tuzlansku publiku čiji je ukus prepoznatljiv , a priča o modernom dobru, kreativnosti i emancipaciji obraća se svima.
Izložba ostaje otvorena do 17 aprila do kada se može pogledati.

D. Rebić