Izgradnja u Živinicama: Most u MZ Šišići do kraja septembra

Prije nekoliko dana započeli su radovi na izgradnji mosta u Mjesnoj zajednici Šišići, u naseljenom mjestu Brčaninovići.

Procijenjena vrijednost ugovora za projekat izgradnje ovog mosta je 185.679,28 KM od čega 120.000,00 KM finansira Vlada Fedracije u kreditnoj liniji Svjetske banke, a ostatak potrebnih sredstava oko 65.000,00 KM finansira Općina Živinice.

Ugovor za izgradnju mosta na rijeci Oskovi u Mjesnoj zajednici Šišići, između Općine Živinice i Federalnog ministrastva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, potpisan je krajem juna ove godine.

Izvođač radova je firme SE-SARAJKA iz Živinica, a radovi trebaju biti završeni do 18. sepetembra tekuće godine.

”Prošli smo jedan težak period kada je u pitanju projektovanje mosta i mogućnost finansiranja ovog mosta. Vi znate da su prošle godine kule na ovom mostu pale, iz tog razloga iz Federalnog ministarstva su nam kazali da oni nemaju više sredstava da mogu nastaviti izgradnju mosta. Na raspolaganju je bilo negdje oko 120.000,00 KM koje smo mi mogli koristiti za izgradnju mosta, a za nastavak je bilo potrebno oko 185.000,00 KM. Morali smo naći sredstva iz budžeta Općine Živinice. Ja sam u budžetu, u rebalansu predložio 63.000,00 KM koje su falile za izgradnju mosta i to je i usvojeno na Vijeću. Most se počeo raditi i ja očekujem da će on u roku projektne dokumentacije biti završen i da će ovi građani malo odahnuti. Mi smo preprojektovali most, dobili smo kvalitetniji projekat čime ćemo dobiti i kvalitetniji most od onog koji je bio projektovan u prvom dijelu da se pravi”, kaže načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Kolovozna konstrukcija će biti dvije trake, u jednom smjeru tri metra i u drugom smjeru tri metra. U sklopu ovog mosta kolovozne konstrukcije će biti također i pješačke staze sa jedne strane.

”Pješačka staza će biti nekog normalnog pješačkog profila, s druge strane će biti više za postavljanje instalacija, znači za potrebe same Mjesne zajednice, telefonija, voda, struja itd. Ova druga faza jeste završetak obalnih oslonaca, nekad krajem augusta je planirano transport i montažni dio na koji se redaju takođe montažne betonske ploče gdje se kasnije to monolitizuje, znači na licu mjesta izbetonira se ploča i kasnije idu neki sitni radovi, uređenje kolovozne konstrukcije, ograda i neke osnovne stvari koje spadaju u same elemente mosta. Krajnji rok za završetak radova je do 18. septembra ali sve zavisi od vremenskih uslova”, rekao je Elvis Bešić, inženjer građevine.

(Nezavisni.ba)