Iz BiH krenulo 16 šlepera pomoći za Siriju

Iz Brijesnice u Doboj-Istoku je jučer za Siriju krenuo treći, do sada najveći konvoj pomoći, od 16 šlepera domaće, humanitarne, nevladine organizacije MFS-EMMAUS. Donacija se sastoji od 340 tona brašna, 22.000 litara ulja i 8 paleta dječijih pelena.

Konvoj pod nazivom ‘BiH za Siriju’ putuje do tursko-sirijske granice odakle će pomoć biti distribuirana narodu u Siriji i u izbjegličkim kampovima. Ispraćaju konvoja prisustvovali su između ostalih i Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, te Vahid ef. Fazlović, muftija Tuzlanskog muftijstva.

Ministar Ramić izrazio je zahvalnost MFS-EMMAUS-u sa kojim, kako je kazao, “realiziramo nekoliko zajedničkih projekata, a ovo je prvi koji se tiče naše pomoći izbjeglicama u Siriji”. Premijer Gutić kazao je kako je Vlada TK osigurala sredstva za prevoz 4 šlepera, dodavši: ”Želim da se zahvalim MFS-EMMAUS-u na još jednoj uspješnoj akciji. Ko to bolje razumije narod Sirije od nas Bošnjaka, hvala svima na učešću”.

Kao i prethodni put konvoj za Siriju će pratiti nekoliko uposlenika, volontera, direktor MFS-EMMAUS-a Hamzalija Okanović, te nekoliko predstavnika Muftijstva tuzlanskog koji će boraviti na tursko-sirijskoj granici do 8. aprila. Dolazak konvoja na odredište očekuje se u srijedu 5. aprila 2017. godine.

“U ovoj prilici hoću da se zahvalim MFS-EMMAUS-u i mnogim vrijednim ljudima u ovoj organizaciji na čelu sa direktorom Okanovićem. Oni su istinski primjer spremnosti da brinu o potrebama ljudi, ne samo u našoj domovini nego i šire. Hvala našim imamima i džematlijama i svim građanima koji su se uključili u ovo dobročinstvo. Ovo je jedna velika poruka iz jedne male zemlje, da svi ljudi trebaju biti braća i saosjećajni jer svi imamo približno jednake potrebe”, poručio je muftija Vahid ef. Fazlović.

U prikupljanju pomoći hrane i higijenskih sredstava namijenjih za ovaj konvoj učestvovali su građani BiH zajedno sa Medžlisima uglavnom sa područja Muftijstva tuzlanskog ( MIZ Gradačac, MIZ Srebrenik, MIZ Bratunac, MIZ Odžak, MIZ Banovići, MIZ Gornja Tuzla, MIZ Čelić, MIZ Bijeljina, MIZ Teočak, MIZ Brčko, MIZ Srebrenica u saradnji sa Omladinskim centrom Srebrenica, MIZ Kladanj, MIZ Lukavac, MIZ Janja, MIZ Modriča, MIZ Šamac, MIZ Vlasenica), Fondacija Muharem Berbić. Doprinos su dale i brojne firme i institucije, dok je u troškovima prevoza 16 šlepera većinskim dijelom učestvovalo Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i Vlada TK.

Iz MFS-EMMAUSA su zahvalili svim građanima BiH koji su učestvovali u akciji prikupljanja pomoći.