Imenovana Vlada TK: Opoziciji neshvatljiva saradnja SDP-a i HDZ-a, većina tvrdi da nemaju ministra iz HDZ-a

Iako se formiranje Kantonalne vlade do danas u tajnijoj formi nije odvijalo, nova Vlada Tuzlanskog kantona je zvanično formirana na čelu s premijerom Kadrijom Hodžićem. Imena ministara koja su jučer predstavljena danas su i zvanično potvrđena. U svom ekspozeu, premijer Hodžić kao prvi prioritet označio je borbu protiv koronavirusa, a zatim transparentnost vladinog djelovanja i razvijanje povjerenja javnosti.

Sa stanovišta realne politike ovo je možda idealistički pristup, ali bez dobrih želja i zamisli nema ni ostvarenja. Ono što ćemo raditi jeste ta transparentnost i otvorenost u vrijednosnom smislu riječi – naglasio je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Prioritet će biti zdravstvo, ali i sve ostalo. Svi će biti izvještavani o onome što radimo. Ono što je najbitnije jeste da je svaki građanin prioritet ove Vlade i ove Skupštine” – istakao je Slađan Ilić, predsjedavajući Skupštine TK.

Osim toga, istaknuto je da je  prioritet nove Vlade i obrazovanje te da će se raditi na izradi kurikularne reforme koja podrazumijeva obrazovanje za tržište rada.

U ovom momentu najbitnije je da se učenici vrate u škole i njihova bezbjednost i svoh koji su u prosvjeti je najbitnija i nikada ne smije dolaziti u pitanje. Što se tiče rada na duže staze, uspostavit ćemo bolju sinergiju rada sa sindikatima na svim nivoima obrazovanja i pedagoškim zavodima” rekao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Iako imaju vrlo ambiciozne ciljeve, iz pozicionih stranaka ubijeđeni su kako će svoje zamisli i ispuniti. Ono što je najviše u fokusu javnosti je ministarstvo zdravstva, a za čijeg ministra je izabran Božo Jurić. I pored činjenice da je riječ o kadru HDZ-a, njega je na tu poziciju predložila PDA. Zastupnici iz opozicionih stranaka, prevashodno SD-a i SDA iznijeli su niz zamjerki na ekspoze Hodžića, te da im smeta neiskrenost SDP-a.

Mi nemamo ništa protiv protiv HDZ-a u Vladi, samo što SDP pravi igrokaz na način da je taj čovjek izašao iz HDZ-a, a mislim da bi bilo korektno to reći s obzirom da za SDP glasa 90 posto Bošnjaka i da kažu da SDA nije prihvatljiv partner za razliku od HDZ-a koji je očigledno prihvatljiv” – izjavio je Fahrudin Skopljak, Klub zastupnika SDA u Skupštini TK.

Iz većine pak, i dalje stoje iza svojih riječi i svog stava. Dosljedno i s karakterom. Tvrde da Jurić nije član HDZ-a.

Ovo danas opozicija što je diskutova to nije tačno. Čovjek od 2020. godine nije član HDZ-a i mi smo time ispoštovali konstitutivnost naroda u TK” – kazao je Senad Alić, predsjednik Kluba PDA u Skupštini TK.

Opozicija ipak tvrdi da Jurić možda jeste napustio Gradski odbor HDZ-a, kako bi dobio neki od nadzornih odbora, ali da je i dalje član stranke. Zanimljivo je i da se dokument pojavio upravo onda kada se digla hajka oko ulaska HDZ-a u Vladu TK, te postoji mogućnost kako je dokument lažiran. Takozvana ekspertna Vlada sve je osim toga, kazali su iz opozicionih stranaka podcrtavajući da je premijer već pao pod pritiske stranaka koje participiraju u većini, i da nije imao utjecaj na izbor ministara u Vladi. Hodžić je ipak istakao da je od svih imena koje je imao, izabrao građane TK, što je sasvim i logično s obzirom da se danas, podsjećamo, imenovala Vlada TK, a ne nekog drugog kantona u Federaciji. Osim toga priznao je i da Vlada ipak nije ekspertna i da su na ministarske pozicije došli ljudi koji su stranački opredijeljeni.

Asocirali ste na stranačku prisutnost, da oni su tako došli, ali će biti ministri građani TK jer to je Vlada TK” – rekao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Iz Socijaldemokrata ukazali su da u novom sazivu Vlade ima samo jedna žena, što pokazuje da nije bilo dovoljno imena za izbor na pozicije ministara. Također, zatražili su oglašavanje Komisije za jednakopravnost spolova po tom pitanju. Zastupnik DF-a Boris Krešić, podsjetio je na mišljenje Ustavnog suda o zastupljenosti naroda, potcrtavajući da u sastavu nove Vlade nema niti jednog ministra iz reda ostalih, što se također kosi sa Ustavom TK, dok iz većine ponovo tvrde drugačije.

Ustavom nije zagarantovano, e u narednom periodu kad dođe do izmjene Ustava i ko bude nova Skupštinska većina nekad poslije nekih izbora treba voditi računa i o tome” – naglasio je Senad Alić, predsjednik Kluba PDA u Skupštini TK.

Skupštinska većina, prije nego li je i najavila, počela je sa transparentnim radom. Tako su na prvoj sjednici, sredstva sa računa Zavoda zdravstvenog osiguranja TK koja su bila namijenjena za ortopedska pomagala, preusmjerili za Dom zdravlja Sapna. Iz opozicije su osudili ovaj potez Skupštinske većine.

“Na prošloj sjednici kada je usvojen plan ZZO, zaključkom je skupštinska većina preusmjerila 400 hiljada maraka i to nije dobro. Trebalo je naći neki novi način ako je Domu zdravlja Sapna bilo potrebno, a ne da se uzima sa ortopedskih pomagala koja se tiču svih građana” – kazao je Fahrudin Skopljak, Klub zastupnika SDA u Skupštini TK.

Skopljak je naglasio i da ova Vlada nema luksuz od 100 dana da nešto napravi, s obzirom da su od prethodne naslijedili dva miliona suficita i 80 miliona maraka na računu, te da nije ni siguran da će Vlada u ovom sastavu opstati 100 dana.