Ime mandatara za sastav Vlade TK trebalo bi biti poznato iduće sedmice

U Tuzli je u toku sastanak predstavnika pet političkih stranaka okupljenih u građanskom bloku, na kojem se intenzivno razgovara o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu.
Dosad je dogovoreno da premijerska pozicija pripadne Socijaldemokratskoj partiji (SDP) uz šest ministarstava, a preostalih šest resora dijele Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka i Stranka za BiH (SBiH).

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Enever Bijedić je kazao da je dosad ovoj stranci pripala premijerska pozicija, zatim Ministarstvo finansija, poljoprivrede i unutrašnjih poslova. Također, trebalo bi im pripasti i Ministarstvo sporta i mladih, a ostali resori su i dalje u fazi pregovora koji bi trebali biti završeni u toku dana.

“Mislim da smo vrlo blizu dogovora. Postoje četiri politička subjekta koja trebaju rasporediti šest ministarstava. Stali smo na jednom ili dva mjesta, ali mislim da to neće kočiti nastavak pregovora. Intencija SDP-a je da se pregovori ubrzaju te da što prije dođemo do rezultata”, rekao je Bijedić u pauzi sastanka.

Bijedić je naveo da će ime mandatara za sastav Vlade TK biti poznato iduće sedmice, a kako Klix.ba saznaje od dobro obaviještenog izvora, u najužem krugu trenutno se nalaze dvije osobe i one dolaze s područja Tuzle.

(nezavisni.ba)