Hor ‘Lege Artis’ obilježava 10 godina velikim rođendanskim koncertom

Hor ‘Lege Artis’ prvi nastup u Lukavcu imao je 27. maja na svečanoj akademiji, upriličenoj povodom 30 godina rada RTV Lukavac.

 

Kada je prije deset godina rođena ideja da se na jednom mjestu okupi grupa entuzijasta i zaljubljenika u horsko pjevanje, ni sami osnivači nisu znali da će to s vremenom postati jedna velika muzička porodica i jedan od najrespektabilnijih horskih ansambala u BiH.

Deset godina poslije, kada obilježavaju deceniju uspješnog postojanja i rada u svojoj biografiji imaju preko četrnaest međunarodnih nagrada, utemeljenje jednog od najrespektabilnijih međunarodnih horskih šampionata u regiji, te veliki broj veličanstvenih koncerata, na visokom umjetničkom nivou.

 

Upravo zbog toga odlučili su da i svoj deseti rođendan obilježe na sceni, uz svoju vjernu publiku.

 

„Ove godine naš horski šampionat, koji je inače takmičarskog karaktera, odlučili smo modifikovati, kako bi slavlje u povodu našeg desetog rođendana bilo ponajviše oda prijateljstvu i umjetnosti. Stoga će centralna svečanost ovogodišnjeg Horskog šampionata „Lege Artis“ zapravo biti veliki svečani koncert, koji organizujemo zajedno sa svojim prijateljima, koji su sve ove godine sa nama“ – ističe Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac MOC „Lege Artis“.

 

9. Juna u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra nastupiće slavljenički, mješoviti hor MOC „Lege Artis“, te istaknuti solisti, koji su sve ove godine uz članove ovog društva.

 

Program je koncpiran u nekoliko cjelina, duhovnu, tradicionalnu, festivalsku, te dio koncerta simboličnog naziva „Budućnost Lege Artis – a“, na kojem će nastupiti najmlađi ansambl ovog društva, njihov dječiji hor.

 

Kao solisti na pomenutom koncertu nastupiće Sarah Skopljak, Jakša Perović i Slađana Dedić.

 

Ova svečanost biće i prilika da se iz MOC „Lege Artis“ zahvale pojedincima i institucijama, koji su proteklu deceniju omogućili da društvo uspješno funkcioniše i kvalitetno unapređuje kulturnu ponudu grada i regije.

 

Drugog dana šampionata, 10. juna,  biće upriličen koncert dječijeg hora, namijenjen najmlađim sugrađanima.

 

Iz „Lege Artisa“ pozivaju svoju vjernu publiku da im kao i do sada pruže nesebičnu podršku i da zajednički proslave deceniju uspješnog djelovanja i promocije horske muzike, kako u Bosni i Hercgovini, ali i širom Evrope i svijeta. Zahvaljujući Lege Artisu, tokom proteklih deset godina u Tuzli je boravilo i pjevalo više hiljada horskih pjevača sa nekoliko kontinenata, te je misija postavljena prije deset godina, prilikom osnivanja društva, ispunjena u potpunosti. Kompletna manifestacija godinama se organizuje uz suorganizaciju sa Bosanskim kulturnim centrom TK.

Ulaz za sve posjetioce je slobodan.