Haris Alagić, šesnaestogodišnjak deseti najbolji frizer u svijetu: Sve što znam naučio sam od oca

Rijetko ko doživi da u tinejdžerskoj dobi dobije priliku da učestvuje na velikim, svjetskim takmičenjima. To je pošlo za rukom šesnaestogodišnjem Harisu Alagiću, koji je na Svjetskom takmičenju frizera u Parizu pokazao svoje umijeće, te osvojio deseto mjesto među najboljim frizerima u svijetu.

”Potrebni su rezultati koji su se trebali doseći prije samog takmičenja, kako biste uopće mogli otići na takmičenje u Parizu. Napravio sam zapažene rezultate na ovogodišnjem Otvorenom državnom prvenstvu u Vitezu, na kojem sam osvojio drugo mjesto u seniorskoj disciplini. To mi je omogućilo odlazak na Svjetsko prvenstvo frizera u Parizu. Moj rad je ocijenjen kao deseti najbolji u svijetu”, kazao je Haris, koji se nedavno vratio i s Evropskog takmičenja frizera u Budimpešti, gdje je osvojio treće mjesto.

”Najvažnije što sam stekao u Parizu je iskustvo, a koje do sada nisam imao. Samo sam imao priliku gledati kako to rade najbolji frizeri svijeta, a sada sam ih i upoznao. Upoznao sam mnogo kolega, što će mi u budućnosti mnogo značiti. Tamo je sve drugačije u odnosu na naše prostore, od organizacije, veličine sale, do toga da se tačno znalo ko i gdje nešto radi”, kaže Haris.

Na Državnom takmičenju frizera u Vitezu imao je priliku pokazati umijeće za muške frizure, ali je za Pariz učinio izuzetak, te pokazao da nije dobar samo za stiliziranje muških frizura, već i ženskih.

”Dobijemo discipline i predispozicije za određene discipline, tu su muške i ženske frizure, te lutke i živi modeli. Kada sam dobio mogućnost da pokažem i jedno i drugo, to sam i uradio. Radio sam žensku frizuru, takmičio sam se s juniorima, u disciplini vjenčana frizura”, kaže Haris i ne krije oduševljenje što je sa 16 godina uspio izgraditi sebe u poslu koji voli raditi.

”Kad dođem i predstavim se bilo kojem frizeru i kažem da imam neka utemeljenja na svom radu, više će mi vjerovati zbog mog znanja. Ili, ukoliko trebam raditi neki veći posao, naprimjer editorijale, frizure za spotove i slično, kad se predstavim i kažem da sam deseti frizer na svijetu, to već olakšava stvar, bez obzira što imam 16 godina. Od oca sam uvijek dobijao najbolje savjete, koji me nikada neće izdati. Sve što znam, naučio sam od njega”, kaže Haris.

(Nezavisni.ba)