Hamzu Čajića -Pripreme za svjetsko prvenstvo u Španiji

Hamza Čajić, član kluba borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac se na nedavno održanom evropskom prvenstvu u karateu za kadete, juniore i U-21 Bugarska(Sofija)  uspio okititi srebrenom medaljom u kategoriji juniori +76 kg. Čajiću je ovo treće uzastopno finale evropskih prvenstava i nakon dva zlata iz Ziriha 2015. i Kipra 2016. god. u kadetskoj kategoriji +70 kg ovaj put je osvojio srebrenu medalju u premijernom nastupu u novoj kategoriji juniori +76 kg i time postao jedini karatista u historiji BiH karatea kome je to pošlo za rukom. Hamza Čajić se sa ovim reztultatom kao i osvajanjem svjetskog kupa u istoj kategoriji popeo na prvo mjesto svjetske WKF-rang liste juniori +76 kg, a imajući u vidu da Čajić još ubjedljivo drži i prvo mjesto najboljih kadeta svih vremena na istoj WKF-rang listi s pravom se može reći da se radi o trenutno najboljem mladom svjetskom teškašu.

Rezultati koji su Hamzu doveli na prva mjesta u obje kategorije su: evropsko prvenstvo Švicarska(Zirih) 2015.-zlatna medalja, svjetsko prvenstvo Indonezija(Džakarta) 2015.- bronzana medalja, evropsko prvenstvo Kipar(Limasol)2016.- odbrana titule zlatna medalja, svjetski kup Hrvatska(Umag) 2015.-2016.- dvostruki osvajač svjetskog kupa, evropsko prvenstvo Bugarska (Sofija) 2017.-srebrena medalja, a treba spomenuti i rezultate koji se ne boduju za svjetsku rang listu, a to su balkanska prvenstva u 2014., 2015., 2016. godini održana u Sofiji (Bugarska), Dubrovniku, Sarajevu gdje je Čajić pojedinačno i ekipno osvojio dva zlata i tri srebra te je peterostruki prvak BiH– kazao je za Glas TK, Selver Čajić, otac ovog uspješnog takmičara iz Lukavca. Selver je redovno sa Hamzom na svim domaćim i međunarodnim takmičenjima i uz pomoć sponzora pomaže da on redovno nastupa na svakom važnom takmičenju.

Kako nam je potvrdio Selver Čajić, u  ovoj godini Hamzu još očekuje odbrana titule svjetskog kupa u junu mjesecu te svjetsko prvenstvo krajem godine koje će se održati u Španiji. Nadamo se da će Hamza ponoviti slične rezultate i time zapečetati i ovu kategoriju juniori +76 kao što je uradio sa predhodnom kadeti +70 kg gdje je najbolji svih vremena sa razlikom 1200 bodova i male su šanse da ga u skorijoj budućnosti tko prestigne.

Sabrija KAHRIMANOVIĆ