Hamza Šantić dobitnik plakete “Safet Isović” na 13. Festivalu sevdalinke u Tuzli

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“, koji se od 2. do 4. novembra 13. put održava u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, nakon prvog dana i održanog 3. međunardnog takmičenja harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”, sinoć je nastavljen sa takmičarskom noći pjevača.

15 pjevača sa autorskim kompozicijama u duhu sevdaha predstavili su se u okviru ovog dijela, a one sa najboljom muzikom, tekstom i aranžmanom su i nagrađene.

Prvu nagradu i plaketu “Safet Isović” dobio je mladi pjevač Hamza Šantić za izvedbu pjesme “Bijele ruže”.

Nagradu za najbolji tekst je dobila Milica Vojinović iz Crne Gore za pjesmu “Pjesmom ću ga dozivati” koju je sinoć i otpjevala. Najboljim aranžmanom je najagrađen onaj u pjesmi “Bosna i Esma” a radio ga je Admir Vatreš, dok je nagradu za najbolju muziku dobio Edim Kunić za pjesmu “Srećo moja pogledaj me” za koju je napisao i tekst, a pjesmu je izveo Jasmin Burek.

Festival se završava večeras kada je na programu revijalno veče izvođača sevdalinke, koje počinje u 19.30 sati.

Organizatori festivala su Udruženje muzičkih umjetnika Tuzlanskog kantona i Udruženje građana Eufonija, a suorganizator je Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, navodi se u informaciji JU BKC TK.

Foto: Duška REBIĆ