Halilović: Prevrnut ćemo sve da dođemo do izvršilaca zločina

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj kazao je danas na konferenciji za novinare povodom brutalnog napada na policijske službenike MUP-a KS u jutarnjim satima na Alipašinom Polju, da će ovaj gnusni zločin biti rasvijetljen.

– Ovo je stvarno gnusan čin zato što policajci jutros nisu ni izašli iz automobila, niti su upotrijebili oružje, niti upozorili počinioce. Još dok je vozilo bilo u kretanju napadači su počeli pucati na pripadnike policije. Učinit ćemo sve što prije da se počinioci privedu. Ovo je atak na državu – kazao je Zolj.

Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić kazao je da osuđuje ovaj tragični događaj, te da vjeruje da će počinioci ovog krivičnog djela biti što prije dovedeni pred lice pravde i da će biti najoštrije kažnjeni.

– MUP KS će u skladu sa svojim mogućnostima iznaći sva sredstva kako bi na bilo koji način ublažili bol porodicama. Napad na policijskog službenika je napad na zajednicu, odnosno napad na državu –  kazao je Mulabdić izražavajući zahvalnost svim sigurnosnim agencijama koje su svoje resurse stavile na raspolaganje MUP-u KS.

Policijski komesar Uprave policije MUP-a KS Mevludin Halilović je kazao je da je ovo nastavak agresivnog ponašanja kriminalnih grupa prema pripadnicima policije koji je kulminirao sa najtežim posljedicama.

– Mi smo upozoravali prošle godine kada smo imali slučaj upotrebe vartrenog oružja, razbojništva na području Hadžića i tada smo od Vlade dobili određena sredstva da nabavimo odbrambeno vatreno oružje, da nabavimo zaštitna sredstva. Također smo upozorili da su te kriminalne grupe postale agresivnije, opasnije i da ne prezaju od upotrebe oružja prema policijskim službenicima – naveo je Halilović.

Podsjetio je da su sredinom maja ove godine također imali napad na policijske službenike na području Dobrinje prilikom spriječavanja izvršenja krivičnog djela teške krađe motornih vozila.

Kada je riječ o jutrošnjem događaju, kako je dodao, u toku su uviđajne radnje koje se provode pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva. Također u rasvjetljavanje događaja je uključena Federalna uprava policije, Granična policija, Državna agencija za istrage i zaštitu, kao i snage drugih kantonalnih ministarstava. U jutarnjim satima ostvarili su kontakt i sa Upravom policije MUP-a RS, gdje su također stavili na raspolaganje sve svoje snage, pogotovo one na području Istočnog Sarajeva.

– Angažovane su sve snage Uprave policije od jutarnjih sati i mogu da poručim da ćemo zajedničkim snagama, ako treba prevrnuti sve u okolini Sarajeva i na bilo kom drugom mjestu da dođemo do izvršilaca ovog krivičnog djela – istakao je Halilović.

Rano jutros u sarajevskom naselju Alipašino Polje, C faza, došlo je do sukoba policije s kriminalcima. Policijska patrola je naišla na automafijaše koji su pokušali ukrasti auto. Pritom su ubili jednog policajca, a drugog teško ranili.

(nezavisni.ba)