Gutić: Podržat ćemo učešće rukometašica Jedinstva u Challenge Cupu!

Vlada Tuzlanskog kantona podržat će ovogodišnje učešće Ženskog rukometnog kluba Jedinstvo AtlasRelax u EHF Challenge Cupu, dogovoreno je na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima kluba.

Naime, osvajanjem naslova viceprvakinja BiH, rukometašice Jedinstva AtlasRelaxa izborile su pravo nastupa u ovom međunarodnom takmičenju, ali je učešće bilo upitno zbog nedostatka finansijskih sredstava, saopćeno je iz Ureda premijera Vlade Tuzlanskog kantona.

“U skladu sa našom dosadašnjom praksom, Vlada će podržati učešće našeg kluba u jednom tako renomiranom takmičenju kao što je EHF Challenge Cup. Osim sportskog značaja, ovo učešće na najbolji će način promovirati Tuzlu, Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu”, rekao je tokom sastanka premijer Gutić, te pozvao i lokalnu zajednicu da se uključi i pomogne učešće rukometašica na ovoj renomiranoj međunarodnoj sportskoj smotri.

Član Skupštine Jedinstva Alija Hasić istaknuo je da s obzirom na stanje u kantonalnom budžetu svi sportski savezi, klubovi i udruženja trebaju biti zadovoljni iznosom sredstava koja dobiju.

“Ta sredstva sigurno nisu dovoljna, ali su odraz trenutnih realnih mogućnosti i ja sam na tome Vladi zahvalan”, rekao je Hasić.

Gutić je dodao da Vlada razumije stanje u kojem se sportski klubovi nalaze i nastoji maksimalno podržati njihove aktivnosti, a posebno one koje imaju međunarodni karakter.

“Kako bismo stvorili preduslove da ta pomoć bude još efikasnija i uopće kvalitetnija, Vlada će oblast sporta, uz kulturu, izdvojiti iz resora ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te im dodati i oblast brige za mlade. Formiranjem novog ministarstva za kulturu, sport i mlade kreirat ćemo i obavezu da se ovim oblastima u narednom periodu posveti više pažnje”, zaključio je premijer Gutić.