Grupacija ugostititelja TK protiv uvođenja zabrane upotrebe duhana

Članovi Grupacije ugostitelja Tuzlanskog kantona (TK), koja djeluje u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, održali su hitan sastanak Odbora Grupacije.

– Hitan je zbog neophodnosti djelovanja na ukazivanju nepravilnosti vezanih za Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, koji bi trebao biti razmatran naredne sedmice u Parlamentu FBiH – saopćeno je iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

Iz Komore podsjećaju kako ovaj zakon, između ostalog, predviđa potpunu zabranu pušenja duhana u javnim zatvorenim objektima, dok su članovi Grupacije stava da je ovakav zakon neprihvatljiv, neprovodiv i da u konačnici donosi veliku štetu ugostiteljima i hotelijerima.

S tim u vezi, članovi Odbora Grupacije ugostitelja Tuzlanskog kantona, sa posljednje hitne sjednice, uputili su Otvoreno pismo poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz tog kantona.

– Obraćamo vam se uime Grupacije ugostitelja TK a čije interese direktno zastupate u Parlamentu Federacije BiH. Na narednoj, 22. sjednici imate priliku ali i obavezu prema nama učiniti sve da ne dođe do usvajanja Prijedloga zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje. Prijedlog zakona, osim što je prepun manjkavosti je blago rečeno neprovodiv i sigurno neće služiti svrsi, zaštiti zdravlja građana Federacije BiH – navodi se u pismu.

Grupacija ugostitelja TK smatra kako bi, ukoliko bi bio usvojen u sadašnjem tekstu, spomenuti zakon prouzročio negativne posljedice po sektor ugostiteljstva, te rezultirao padom zaposlenosti i padom prometa.

– Nadalje, pad prometa u sektoru vodi direktnom padu prihoda od PDV-a. Takav scenarij, ne može odgovarati nikome u Federaciji BiH – ističe se u pismu.

Iz Grupacije ugostitelja TK upozoravaju kako se radi o iznimno drastičnom zakonu, mnogo strožijem od regulacije u zemljama u okruženju, te da je uvođenje potpune zabrane korištenja duhanskih proizvoda u svim ugostiteljskim objektima na području Federacije BiH sasvim nepotrebno.

U Grupaciji, istovremeno, smatraju kako takav udar na ugostiteljstvo i turizam nije opravdan, te zahtijevaju od poslanika ne dozvole usvajanje zakona.

– Iskustva iz drugih zemalja pokazuju kako uvođenje rigoroznih zabrana u segmentu upotrebe duhanskih proizvoda ne rezultira smanjenjem javno zdravstvenog problema pušenja u BiH, kako se to navodi u Prijedlogu zakona – navodi se u pismu te naglašava kako će “jedini efekat tog zakona biti otežano poslovanje subjekata u ugostiteljstvu, otpuštanje radnika i povećan broj prijava na evidenciju Zavoda za zapošljavanje, kao i pad prihoda u ugostiteljstvu, te povezan pad prihoda u državnom budžetu koji nosi negativne posljedice na veliki broj građana Federacije”.