Gradačac: Tri osobe uhapšene zbog razbojništva nad radnikom Belamionixa od kojeg je bilo otuđeno 78.606,10 KM

Radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela Razbojništva počinjenog 10. septembra 2018. godine nad uposlenikom DOO „Belamionix“ Gračanica, kom prilikom je otuđeno 78.606,10 KM, službenici Sektora kriminalističke policije su došli do saznanja o mogućim počiniocima, a radi se o: D.G rođen 1989., A.A rođen 1984. i N.Z. rođen 1994. svi iz Gradačca.

Danas postupajući po Naredbi Kantonalnog suda Tuzla, službenici SKP MUP-a TK-a uz asistenciju službenika OKP PU Gradačac i Jedinice za podršku MUP-a TK-a su izvršili pretrese porodičnih kuća, pomoćnih objekata, te kancelarija, na tri lokacije u Gradačcu i jednoj lokaciji u Gračanici, a koje koriste navedena lica.

Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti sljedeći predemti: Automatska puška „Kalašnjikov“, osam okvira za pušku, 347 kom. municije cal. 7,62 mm, dva startna pištolja, 50 kom. municije cal. 9 mm, 2550 eura (u raznim apoenima), 3.500 KM, određena dokumentacija i mobilni telefoni.

Navedena lica su lišena slobode, i nakon kriminalističke obrade će uz Izvještaj biti predata nadležnom Kantonalnom tužilaštvu TK-a na dalje postupanje, i to: D.G. o počinjenom krivičnom djelu „Pronevjera u službi“ iz čl. 384. Stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ FBiH u sticaju sa krivičnim djelom „Lažno prijavljivanje“ iz čl. 374 stav 1, te krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materijala“ čl. 371 stav 1 KZ FBiH, A.A o počinjenom krivičnom djelu „Pronevjera u službi“ iz čl. 384. Stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ FBiH i „Pomaganje“ iz čl. 33 KZ FBiH i N.Z. o počinjenom krivičnom djelu „Pronevjera u službi“ iz čl. 384. Stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ FBiH i „Pomaganje“ iz čl. 33 KZ FBiH.

Podsjetimo, razbojnik je uz prijetnju pištoljem 10. septembra 2018. godine oko 11.40 sati zaustavio radnika firme “Belamionix” na raskrsnici kod “Robota” i natjerao ga da vozilom “caddy” skrene ka mjestu Sočkovac u RS-u. Tamo je ukrao novac koji je prevožen u vozilu. Razbojnik je navodno danima pratio prijevoz novca iz ovog tržnog centra, u čemu je morao imati doušnika što potvrđuje i današnje saopćenje MUP-a TK.

(tuzlanski.ba)