Gračanica obilježila Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu

„Svaki grad ima svoj identitet, svoju memoriju, svoju historiju. Stoga mi, evo, i kao grad Gračanica obilježavamo Sedmi april, Dan oslobođenja Gračanice u Drugom svjetskom ratu — jedan od pet značajnih datuma naše lokalne zajednice“, dio je obraćanja gradonačelnika Nusreta Helića na svečanoj akademiji povodom 7. Aprila.

Program obilježavanja je započeo u subotu, 06.aprila akcijom čišćenja lokacije Doma na Gaju i spomenika Prvoj partijskoj ćeliji na Malti. U akciji su učestvovali uposlenici Općine, Udruženje „Eko lideri“, srednje škole i Vijeće mladih općine Gračanica.

U nedjelju je Općinska delegacija program obilježavanja započela posjetom sada već očišćenog spomenika Prvoj partijskoj ćeliji na Malti i položila cvijeće nakon čega  su im se brojne delegacije i građani pridružili na Spomeniku borcima NOR-a, Bisti J.B. Tita i Centralnom spomen-obilježju gdje su takođe odate počasti i položeno cvijeće.

Uz kratke historijske napomene i važnost obilježavanja 7.aprila, o značaju za današnjicu Gračanice pričao je gradonačelnik Helić na svečanoj akademiji održanoj u sali Muzičke škole.

Akademiju su uveličale članice ansambla Arabeske, a upriličena je i projekcija dokumentarnoj filma „Gračanički pravednici“ autora Fahrudina Kurtovića.