Gračanica jučer obilježila Dan odbrane

Prigodnim programom je u Gračanici obilježen 25. maj, Dan odbrane Gračanice.

Gradonačelnik Nusret Helić je organizovao tradicionalni prijem za dobitnike najviših ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ prilikom koga su se prisjetili prošlosti ali i porazgovarali o aktuelnim temama.

U znak sjećanja na stradale žrtve rata položeno je cvijeće na lokalitetu Zečev Gaj, mjestu bitke 25. maja 1992. godine a skromna svečanost obilježavanja upriličena je na Centralnom spomen-obilježju Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.

Prisutnima se prigodnim referatom obratio Gradonačelnik Helić prisjećajući se kobnih majskih dana i govoreći o značaju odbrane: „Uspjeli smo se odbraniti tog 25. maja, ali i narednih dana, sedmica, mjeseci i godina – sve do kraja rata i agresije na našu zemlju.  Uspjeli smo se odbraniti i pobijediti, jer sam naš opstanak na ovim prostorima i opstanak naše zemlje jeste naša pobjeda.“

Komandant Ibrahim Nurikić je prisutne podsjetio na tok odbrane naglašavajući i pozivajući prisutne da se historija nikad ne zaboravi. „Pozivam sve prisutne, ali i one koji danas nisu ovdje s nama, posebno mlade, da se ovaj dan nikada ne zaboravi i da se sa dužnim poštovanjem odnosimo prema žrtvama koje smo imali tog dana“, rekao je između ostalog komandant Nurikić.

Program je upotpunjen izvođenjem ilahije hora Medžlisa Islamske zajednice Gračanica a nakon što je Smajo ef. Mustafić pozvao prisutne na učenje Fatihe i odavanje počast brojne delegacije položile su cvijeće.