Gračanica: Ispred crkve osvanula zahvala muslimanima jer su je sačuvali u ratu

Neformalna grupa građana postavila je natpis sa zahvalom muslimanima jer su pravoslavni Hram vaznesenja Gospodnjeg u Gračanici sačuvali tokom rata.

Prije nekoliko dana na ulazu u Hram vaznesenja Gospodnjeg u Gračanici osvanuo je natpis s riječima: “Hvala svim muslimanima koji su sačuvali crkvu tokom rata 1991 – 1995 i svih dana budućih”.

Na kraju poruke navedena je riječ Ozren koja zapravo predstavlja istoimenu planinu, sa koje je posljednjom ispaljenom granatom srušena munara gračaničke Bijele džamije tokom rata iza nas.

Nakon tog čina, Gračanlije su se organizirale i dežure oko crkve, kako neko od zlonamjernih ne bi uništio dijelove hrama, koji je 2013. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ konkretno o postavljanju natpisa, prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, potpisnik tog čina je neformalna grupa građana iz Petrova, koja za takvo nešto nije imala saglasnost crkvene opštine.

Shodno trenutnom društveno-političkom ambijentu koji vlada u našoj zemlji, stvorila se bojazan da bi građani riječi iz poruke koje glase: “…i svih dana budućih” mogli shvatiti kao provokaciju te je donesena odluka da tabla bude uklonjena, ne umanjujući značaj zahvale koja je upućena.

Inače, jučer su se na društvenim mrežama pojavile fotografije crkve i spomenutog natpisa, što je izazvalo izuzetno pozitivne reakcije bh. javnosti.

Poput Tuzle i Gračanica nosi epitete multietničkog i multikulturalnog grada, a gradska administracija ima odličnu saradnju sa crkvenom opštinom. Tragom toga, još ranije je dogovoreno da uskoro bude izrađena nova kovana ograda na ulazu u crkvu.

Hram vaznesenja Gospodnjeg u Gračanici pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eparhiji zvorničko-tuzlanskoj. Gradnja vjerskog objekta počela je 1921., a završena je 1926. godine. Parohijski hram Vaznesenja Gospodnjeg osvećen je 1925. godine, piše portal Klix.ba.