Gordana Tadić smijenjena s funkcije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH danas je donijelo konačnu odluku o smjeni Gordane Tadić s funkcije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Gordana Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice državnog tužilaštva.

Za sada nije poznato ko će biti v. d. glavnog tužitelja, a opcije su Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić ili Milanko Kajganić.

Gordani Tadić su odbijene žalbe, a smijenjena je nakon što su Prvostepena i Drugostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH, donijele odluku, čime je utvrđena njena odgovornost zato što je propustila postupiti u skladu s relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključkom Vijeća od 17. i 18. decembra 2014. godine, kojim VSTV BiH “zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama osiguraju dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a”.

Također tereti se za još dva propusta  čime je počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i tačka 17. “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” Zakona o VSTV-u BiH.