Dodjelom nagrada završen 10. TFF

“Lihvar” Nemanje Ćeranića najbolje je ostvarenje prikazano na ovogodišnjem Tuzla Film Festivalu (TFF), koji je večeras zvanično završen dodjelom nagrada i specijalnih priznanja te prikazivanjem filma “Deset u pola” Danisa Tanovića.

Kako je navedeno u obrazloženju žirija, film “Lihvar” predstavlja potpuno netipično ostvarenje sa naših prostora, koje tretira temu zelenašenja, a koja nije mnogo eksploatisana u kinematografijama regiona.

“Koristeći različite stilske postupke film pokazuje da je moguće i u skromnim produkcionim uslovima napraviti izuzetno ostvarenje. Posebnu vrijednost filma čini način na koji je reditelj ukomponovao glumačku igru profesionalca sa ostvarenjima koje su ostvarili naturčici”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Nemanja Ćeranić prilikom preuzimanja Vile TFF-a se zahvalio žiriju koji je prepoznao trud, rad i energiju koja dolazi isključivo iz čiste ljubavi prema filmu.

“Ovo je lijepa stvar jer nam je ovo prvi dugometražni film koji je rađen u veoma skromnim uslovima i sa istim takvim budžetom. Ovo nam je deseta nagrada, ali svakako je jedna od najdražih. Nadam se da ćemo se gledati u narednom periodu i na narednom festivalu, ali sa nekim drugim filmom”, naveo je Ćeranić.

Prema odluci žirija, nagrada Vila TFF-a za najbolji animirani film pripala je ostvarenju “Vidiš li ih ti?” Bruna Razuma, dok je najbolji kratki igrani film “Following…” Karle Lulić. Marija Zidar uradila je najbolji dokumentarni film “Odpuščanje”, dok je Maxim Boev dobio Vilu TFF-a u kategoriji Future Generation Short Film za ostvarenje “The War is over”.

Nagrada za produkciju na TFF-u otišla je za film “Južni vetar 2: Ubrzanje” Miloša Avramovića, dok je nagrada Otto Englander za najbolji scenario pripala Strahinji Madžareviću za uradak “Lihvar”.

Ljubitelji sedme umjetnosti u pet festivalskih dana imali su priliku pogledati 120 filmskih ostvarenja u nekoliko kategorija, a djela su prikazana na dva načina, odnosno u dvorani i putem online platforme. Time je deseto izdanje TFF-a pokazalo svoju hibridnost u vremenu pandemije koronavirusa.

“Izrazito sam zadovoljan sa svime što smo uspjeli postići u doba koronavirusa. Želja nam je da i u budućnosti nastavimo tako da TFF kreira prostore i njeguje filmove koji su kvalitetni, ponudivši ono najbolje sa Balkana, kako bi naša publika uživala i vidjela neke filmove za koje smatraju da su trebali dobiti nagradu, ali su valorizirani na drugim festivalima”, kazao nam je direktor Tuzla Film Festivala Boris Balta.

Balta ističe da je ova smotra filmske umjetnosti dva puta ispunjavala svoje petogodišnje planove u potpunosti. Naredni petogodišnji plan predviđa pokretanje filmske produkcije koja će kreirati dugi igrani film.

“Želja nam je da ta filmska produkcija u pravom smislu te riječi zaživi. U našoj regiji postoji okvirno 400 producenata, glumaca, potencijalnih pisaca i reditelja koji se žele baviti filmskom industrijom, ali trenutno zbog nepostojanja filmske fondacije na prostoru TK i nepodržavanja filmske umjetnosti od grada nije moguće krenuti sa početnim sredstvima koja bi omogućila apliciranje na filmske fondove u Sarajevu i slično. Nadam se da ćemo u narednih godinu dana uspjeti korigovati određene stvari kako bi se stvorilo tijelo u okviru kantonalnog ministarstva kulture za što postoji volja kod novog ministra”, dodao je Balta.

Svoje deseto izdanje festival južnoslavenskog filma obogatile su i filmske radionice, kao i Kids TFF namijenjen za najmlađe.

Posebnu pažnju javnosti privukao je vrsni filmski stvaratelj Lordan Zafranović, kojem je prve festivalske noći uručeno posebno priznanje za doprinos razvoju filmske industrije na Balkanu.

Svjetlo ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala ugasila je posljednja scena filma “Deset u pola” Danisa Tanovića koji je večeras prikazan pred publikom u gradu soli.

RTV Slon/Klix.ba