GIZ donirao zaštitnu opremu javnim preduzećima i lokalnim samoupravama

Kao vid podrške Njemačke razvojne saradnje u suzbijanju pandemije COVID-19, odabranim javnim komunalnim preduzećima i lokalnim samoupravama početkom mjeseca dodijeljeni su paketi zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju.

Pakete, koji sadrže dezinfekcijska sredstva, maske, rukavice, zaštitna odijela i vizire, je u ime njemačke vlade dodijelio GIZ u okviru Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga.
Ukupna vrijednost podrške iznosi 50.000 eura, a gradovi koji su obuhvaćeni u prvom krugu dodjele paketa su: Gračanica, Srebrenik, Sanski Most, Velika Kladuša, Gradiška, Kotor Varoš, Laktaši, Prnjavor, Trebinje i Banja Luka.

Predsjednik Udruženja “Vodovodi Republike Srpske” i direktor Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod” iz Banje Luke Zoran Popović rekao je da je veoma važna pomoć Njemačke Vlade i da će navedena oprema uveliko pomoći u radu i zaštiti radnika i potrošača u direktnom kontaktu jer je banjalučki Vodovod najveći u Republici Srpskoj, gdje se godišnje uradi preko 7.000 kontrola kvalitete vode, a broj kontrola je povećan usljed pandemije izazvane COVID-19 virusom.

Prema riječima predsjednika Udruženja poslodavaca komunalne privrede Federacije BiH Selima Babića vodosnabdijevanje se odvija bez teškoća, a upravo zbog stanja pandemije ulažu se i dodatni napori da nijednog momenta ne budu dovedeni u pitanje kontinuitet vodosnabdijevanja i kvalitet vode.
Odabranim lokalnim javnim preduzećima u BiH zahvalio je sektorski menadžer “Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – modernizacija opštinskih usluga” Peter Wolf, rekavši da je cilj da se kroz regionalno umrežavanje i saradnju da podrška u modernizaciji opštinskih usluga, kako u opštim uslugama tako i u sektoru upravljanja vodama.

– U BiH u borbi sa pandemijom izazvanom COVID-19 virusom želimo dati posebnu podršku javnim komunalnim službama u vidu zaštitne opreme i sredstava kako bi se mogla pružiti adekvatna usluga i odgovori na visoke higijenske standarde u zaštiti postrojenja, radnih mjesta, javnih površina i naravno kako bi se na najbolji način mogli zaštiti radnici. Njemačka razvojna saradnja razvila je mjere kojima želi da ojača njihove kapacitete u suočavanju sa ovim izazovima, a cjelokupna vrijednost podrške u zaštitnoj opremi i sredstvima za dezinfekciju za svih šest zemalja regiona je 400.000 eura – rekao je Wolf, saopćeno je iz GIZ-a.

(RTV SLON)