Generalni sekretar NATO-a: Povećavamo podršku BiH u jačanju odbrambenih kapaciteta

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak kako Zapadni Balkan ima stratešku važnost te kako NATO povećava podršku Bosni i Hercegovini u jačanju odbrambenih kapaciteta, javlja Anadolija.

Stoltenberg se u sjedištu NATO-a u Briselu sastao s predsjednikom Albanije Bayramom Begayem, nakon čega je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Stoltenberg je rekao da je Albanija vrijedan saveznik, doprinosi misijama NATO-a, doprinosi podršci koju daje Ukrajini protiv Rusije te da NATO također podržava sigurnost Albanije.

Ističući stratešku važnost Zapadnog Balkana za NATO, Stoltenberg je poručio:

“Složili smo se oko mirovne misije KFOR-a na Kosovu i važnosti prisutnosti NATO-a u regiji, uključujući naše urede u Sarajevu i Beogradu. Također povećavamo podršku Bosni i Hercegovini u jačanju odbrambenih kapaciteta. Pozdravljam napredak postignut u okviru dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU-a. Nadam se da će se u nadolazećim sedmicama odvijati konstruktivan rad. NATO snažno podržava stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana. Znamo da možemo računati na podršku Albanije u tom pogledu“.

Odgovarajući na pitanje mađarskom procesu podrške protokolu o pristupanju Švedske i Finske u NATO, Stoltenberg je rekao da je članstvo dviju zemalja u NATO-u za njega prioritet.

“Imamo još dosta puta, ali napredujemo”, rekao je Stoltenberg, ističući da su Švedska i Finska u najbržem procesu pristupanja u povijesti NATO-a.

“Mađarski parlament najavio je svoj plan za ratifikaciju krajem ovog mjeseca. Pozitivnu poruku dalo je i mađarsko izaslanstvo u Švedskoj. Napredujemo i približavamo se mađarskom odobrenju“, dodao je Stoltenberg.