FZZZ: Veliki interes za programe sufinansiranja zapošljavanja

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) objavio je danas na svojoj web stranici dva javna poziva i to za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017 „Plus“ (prvo radno iskustvo, vaučer za posao, javni radovi i periodično zapošljavanje), te u Programu Start up 2017 „Plus“.

Ove programe FZZZ provodi u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje. Za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja 2017 „Plus“ predviđeno je 14 miliona KM , a za  Program Start up 2017 „Plus“ sredstva u iznosu od dva miliona KM.

– Zbog velikog broja pristiglih online prijava u određenim kantonima javni poziv je morao biti zatvoren, što je dokaz velike zainteresovanosti poslodavaca i nezaposlenih osoba za mjere koje realizira Zavod – rečeno je Feni u FZZZ.

Program sufinansiranja zapošljavanja 2017 „PLUS“ se realizira s ciljem zapošljavanja najmanje 3.800 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, a radi jačanja njihove konkurentnosti na tržištu rada, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti, te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva.

Korisnici Programa su poslodavci registrirani u Federaciji BiH koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

Cilj programa Start up 2017 “Plus” je poticanje najmanje 450 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH na samozapošljavanje, pokretanjem djelatnosti, kao i na zapošljavanje drugih osoba sa evidencije nezaposlenih u tim djelatnostima.

Ciljna grupa su osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH prije dana podnošenja prijave na javni poziv, bez obzira na stepen obrazovanja i starosnu dob, a koje će po prijavi na javni poziv registrirati i održati djelatnost u trajanju od najmanje 12 mjeseci, odnosno 15 mjeseci.

Javni pozivi su objavljeni danas  i ostaju otvoreni do potpisivanja ugovora u vrijednosti raspoloživih sredstava, a najdalje do 31. decembra ove godine.