FUZIP: Intenzivirane aktivnosti i provedeni timski nadzori nadležnih inspekcija

Nadležne inspekcije su za novogodišnje praznike intenzivirale aktivnosti i provele timske nadzore u cilju sprečavanja pogoršanja epidemiološke situacije, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP).

– S ciljem stvaranja predispozicija za epidemiološki bezbjedan protek praznika, predviđajući okolnosti mogućeg organiziranja proslava i okupljanja većeg broja ljudi, što može dovesti do općeg pogoršanja epidemiološke situacije, svi nadležni inspekcijski organi su u skladu s naredbama kriznih štabova nadležnih ministarstava zdravstva, kao i preporukama nadležnih zavoda za javno zdravstvo, prioritetno usmjerili aktivnosti na pojačano i intenzivno praćenje implementacije obaveznih epidemioloških mjera na terenu, a u cilju sprečavanja daljeg širenja i suzbijanja infekcije COVID-19 na području cijele Federacije BiH – navodi se u saopćenju.

Uprava je već početkom decembra završila pripreme, kao i plan za provođenje usmjerenih timskih nadzora u periodu obilježavanja praznika, te je u tom cilju ovlastila i dodatan broj inspektora.

Prema navodima iz saopćenja, na terenu su obezbijeđeni maksimalno prisustvo i puni angažman inspektora, kao i timskih nadzora na provođenju odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, s fokusom na sredine visokog epidemiološkog rizika, uz stalno praćenje informacija i uputa federalnog/kantonalnih kriznih štabova, ali i hitnu reakciju po prijavama građana. U tom smislu, u prethodnom periodu izvršeni su timski i pojedinačni inspekcijski nadzori na području Kantona sarajevo, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, gdje su tržišno-ugostiteljski inspektori kontrolirali primjenu mjera i osiguranja obaveznih sanitarnih uvjeta. Prilikom kontrole ugostiteljskih objekata, federalni inspektori su konstatovali minimalan broj nepravilnosti u domenu epidemioloških mjera, ali i minimum nepravilnosti u vezi s fiskalizacijom.

Prateći da li se poštuju Preporuke za skijališta i prateće ugostiteljske objekte, inspektori su zabilježili izvjesne nepravilnosti koje ugrožavaju minimum bezbjednog bavljenja zimskim sportovima, pa su preduzeli zakonske mjere.

Prema dostavljenom izvještaju, samo inspektori Federalnog zdravstvenog inspektorata/Inspektorata za hranu, u decembru su obavili 144 nadzora te izdali devet prekršajnih naloga koji finansijski terete poslodavce sa 13.000,00 KM.

U timskim nadzorima tokom novogodišnje noći, izvršeno je oko 40 inspekcijskih nadzora na lokalitetima i ugostiteljskim objektima pretežno na području Kantona Sarajevo, gdje nisu zabilježena veća odstupanja od primjene tipoloških preporuka za ugostiteljske objekte od nadležnih zavoda za javno zdravstvo, pa je konstatovano poštivanje obaveze ograničenog radnog vremena. Timski nadzori federalnih zdravstvenih i tržišno-ugostiteljskih inspektora u novogodišnjoj noći rezultirali su donošenjem pojedinačnih mjera zabrane rada fizičkim licima i rješenjima o otklanjanju nedostataka, odnosno s tri prekršajna naloga ‘teška’ 6.500,00 KM.

Što se tiče djelotvornosti rada nadležnih inspekcija, prethodna najava plana novogodišnjih aktivnosti i stroge primjene kaznenih odredbi i sankcija iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH u slučaju grubog kršenja obavezujućih higijensko-epidemioloških mjera, imala je efekat povoljnih rezultata o disciplini, odgovornosti i uozbiljenju subjekata nadzora.

Shodno tome, u decembru su prilikom kontrola hotela, ugostiteljskih objekata i trgovina generalno, bilježene slabije manjkavosti u smislu nepravilne primjene i provođenja obavezujućih mjera, što od oktobra faktički dovodi do konstatnog povećanja broja i intenziteta inspekcijskih nadzora (oko 10 posto mjesečno), a istovremeno do puno manjeg broja utvrđenih prekršaja.