Film ‘Efendijin zavjet’ posvećen tuzlanskom muftiji koji je spašavao ljude

Tim mladih autora iz sjeveroistočne Bosne i Hercegovine (Bijeljina, Brčko, Tuzla, Gradačac) okupljenih oko CAT BiH snimio je dokumentarni film o tuzlanskom muftiji Muhamedu Šefketu efendiji Kurtu pod nazivom “Efendijin zavjet”, u čijoj je realizaciji učestvovao veći broj istoričara, hrišćanskih i islamskih vjerskih službenika, predstavnici Grada Tuzla i direktni potomci efendije Kurta.

Film o efendiji Kurtu je priča o zajedništvu, toleranciji, empatiji i ljudskoj veličini koja je za naredne decenije i vijekove zadužila stanovnike Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Omladinskog resursnog centra Tuzla – Youth Resource Center Tuzla.

– Malo je ljudi u tragičnoj i krvavoj istoriji nekadašnje Jugoslavije i sadašnje Bosne i Hercegovine koji zaslužuju da im se ime pamti i spominje kao što je to ime Muhameda Šefketa ef. Kurta koji je nesebičnim zalaganjem na Badnji dan 1942. spasio veliki broj tuzlanskih Srba, Roma i Jevreja od planiranog pokolja – ističe se u saopćenju.

Saznavši za zločinački plan, s grupom uglednih Tuzlaka zatražio je hitan prijem kod njemačkog komandanta grada Hohbajera i njegovog zamjenika, potpukovnika Vista, od kojih je zatražio da spriječe zločin.

Njemačka komanda je odmah istakla plakat sa tekstom upozorenja da niko ne smije nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi.

Kako se navodi u saopćenju, da su se Nijemci u donošenju takve odredbe rukovodili svojim interesom, po svoj prilici, bio je svjestan i efendija Kurt. Zato je, u nastojanju da učvrsti njihov demarš otišao u Zagreb zatraživši od Andrije Artukovića da ustaše ne diraju mirno srpsko stanovništvo. Zahvaljujući angažmanu efendije Kurta u Tuzli nije bilo masovnih zločina nad Srbima u Tuzli.

O efendiji Kurtu u filmu govore istoričari iz Srbije i Bosne i Hercegovine, predstavnici Međureligijskog vijeća, Grada Tuzla, Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve.

Film, koji je sniman tokom 2020. godine, rađen je na ideju tima mladih iz CAT Bosna i Hercegovina u realizaciji UnaStorija iz Tuzle.

Režiju i scenario potpisuju Mirza Efendić i Ljubiša Veljković.

Premijera tog dokumentarnog filma održana je 15. decembra prošle godine u Narodnom pozorištu u Tuzli.

Film je realizovan zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).