Federalni hidrometeorološki zavod upozorio, stiže nam olujni vjetar

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine najavio je za danas vjetar sa udarima većim od 70 kilometara na sat na području Bihaća, Livna, Mostara, Sarajeva i Tuzle, savjetovavši građanima da poduzmu mjere opreza i prate prognoze vremena.“Budire spremni. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom”, navode iz FHMZ-a.Iz FHMZ-a upozoravaju da su do kraja dana moguće smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbjevanju električnom energijom su takođe mogući.Meteoalarm, web servis za upozoravanje ljudi koji putuju Evropom na vremenske nepogode, je zbog jakih udara vjetra za danas izdao narandžasto upozorenje za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine, upozoravajući na opasne vremenske prilike.

Zbog vremenskih neprilika u ponoć na snagu stupa crveno upozorenje

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je crveno upozorenje za obilne padavine, olujni vjetar i pojavu klizišta.

Očekivana količina padavina kretaće se od 60-100 l/m2. Olujni vjetar jači od 80 km/s. Vjetar će do kraja dana postepeno slabiti, saopšteno je iz FHMZ-a.