FBiH ne odustaje od gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla

Federacija Bosne i Hercegovina nije odustala od projekta Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

U razgovoru za Federalnu televiziju to je potvrdio Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH

-Zadnje informacije su da je Parlament zatražio od Vlade FBiH da se definiše model nastavka realizacije ugovora, odnosno da se jasno definiše u kom smjeru idemo sa realizacijom ovog projekta. Upoznati smo sa činjenicom da je naš kineski partner u ovom projektu došao u određenu vrstu problema, da je njegov glavni isporučilac opreme odustao. Partner je pokušao da nađe novog glavnog isporučioca opreme i predložio je jednu kinesku kompaniju. Kada je u pitanju Blok 7 svjedoci smo da takav jedan blok treba i EP BiH i FBiH. Pokušat ćemo taj projekat prepakovati na način da bude realizovan na zadovoljstvo i jednog i drugog partnera i naravno svih građana FBiH, kazao je Andelija.

Izjava Andelije na tragu je riječi Fadila Novalića, premijera FBiH, koji je prije nekoliko dana u razgovoru sa građanima putem Facebooka kazao da nema odustajanja od projekta Bloka 7.

– Gradnju su odobrili Vlada FBiH, Parlament FBiH, Elektroprivreda BiH, čak smo dali i avans od 215 miliona KM, jer taj blok je kičma energetskog sistema. Ipak, projekat je zapao u tehničku krizu koju ćemo riješiti. Riječ je o opremi američkog General Electrica koji je zatvorio fabrike. Mislim da će se ta oprema zamijeniti u saradnji s kineskim isporučiocem, vjerovatno će to biti i jeftinije. Ne dolazi u obzir odustajanje od Bloka 7, poručio je Novalić.

Nakon što se General Electric povukao iz zajedničkog posla u Tuzli, kineske tvrtke China Gezhouba Group Company (CGGC) i China Energy Engineering Group (GEDI) koje su 2014. godine dobile ugovor s Elektroprivredom BiH o gradnji novog bloka termoelektrane, ponudile su u septembru da generatore izrade i isporuče tvrtke Shanghai Boiler Works i Shanghai Electric Group.

Investicija u Tuzli procijenjena je na 1,5 milijardi konvertibilnih maraka odnosno oko 767 miliona eura, a planirano je da se gradi kreditom koji je osigurala kineska Exim banka.