Fahrudin Hasanović Beli: Sud BiH odbio odrediti jednomjesečni pritvor, borci Armije RBiH na slobodi…

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da se odredi jednomjesečni pritvor za sedam bivših pripadnika Armije RBiH koje je SIPA uhapsila na području Tuzle i Sapne, rekao je Fahrudin Hasanović Beli, predsjednik udruženja RVI TK ističući da borci Armije RBiH ne bježe od sudova, te da su uvijek dostupni. Stoga, u svemu tome im najviše smeta način na koji su borci uhapšeni.

”Sud je pristupio onako kako i treba u pravnoj državi. Prije dolaska na sud, nije trebalo biti takvo hapšenje. Borci imaju djecu, imaju roditelje u poznim godinama. ”Upadanje” u stan nije način, je li treba da neko dobije infarkt zbog toga?! Da su poslali poziv svako bi se odazvao. Borci Armije RBiH ne bježe od sudova,” kaže Hasanović.

Podsjećamo, Šemsudin Muminović, Fadil Mujić, Ismet Memić, Rasim Omeragić, Rasim Alić, Ćamil Ahmetović i Džemo Galjić bili su uhapšeni u akciji SIPA-e. Oni su osumnjičeni da su kao pripadnici TO i Armije RBiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, te da su učestvovali u ubistvima, mučenju te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnog stanovništva.