EU donirala opremu vrijednu oko 430.000 eura Graničnoj policiji BiH

Evropska unija danas je Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine (GPBiH) donirala pet specijaliziranih prikolica za vozila s mobilnim kućicama za višednevni boravak službenih pasa, 70 dvogleda, 25 termovizijskih kamera, 30 ručnih uređaja za noćno osmatranje, jedno terensko vozilo i službeno plovilo plitkog gaza u vrijednosti preko 430.000 evra.

Opremu je uručio šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u BiH Nicolas Bizel u prisustvu direktora GP BiH Zorana Galića i zamjenice šefice Misije IOM-a u BiH Blanche Picarello.

“Pripadnici GPBiH suočeni su s povećanom razinom rizika u obavljanju svojih dužnosti, ponajprije radi migrantske krize i nedostatka ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava. Stoga, ovim putem zahvaljujem Međunarodnoj organizaciji za migracije-IOM i Europskoj uniji na kontinuiranoj potpori i na tome što su prepoznali važnost jačanja kapaciteta GP BiH jer bez njihove pomoći i intervencija ne bismo bili u mogućnosti kvalitetno obavljati zadaće u zaštiti državne granice”, izjavio je Zoran Galić tokom ceremonije primopredaje.

Evropska unija sutra će Ministarstvu unutarnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona donirati kombi i termovizijsku kameru u vrijednosti od oko 47.000 evra.

Evropska unija, kroz različite fondove, od 2018. godine podržava vlasti u BiH u oblasti migracija i upravljanja granicama u kontekstu povećanog broja migranata i izbjeglica prisutnih u zemlji od kraja 2017. godine.

Kako je saopšteno iz IOM-a zahvaljujući pomoći Evropske unije, omogućen je rad privremenih prihvatnih centara u BiH, uključujući nedavno otvoreni privremeni prihvatni centar Lipa.

“Kroz fondove EU, migrantima koji borave u BiH pružaju osnovne usluge smještaja, hrane i vode, sanitarne uvjete, odjeću i psihološko savjetovanje, te pristup obrazovanju i zdravstvenim uslugama”, navodi se u saopštenju.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).