Epidemiološka situacija malo povoljnija, ali nema prostora za opuštanje

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona bitno je bolja nego što je to slučaj u Sarajevskom kantonu, ali prostora za opuštanje nema, jer takvu situaciju moramo i očuvati, rečeno je na sastanku delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa institucijama uključenim u provedbu epidemioloških mjera zaštite.

Određeni pozitivni trendovi mjera koje smo počeli uvoditi prije 7-10 dana počinju biti vidljivi, mada prave rezultate mi ćemo imati na terenu tek u narednih 10 do 14 dana”, rekao je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Kada je u pitanju provedba trenutno aktualnih mjera Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je provela tokom vikenda 88 inspekcijskih nadzora na pijacama, tržnim centrima i ugostiteljskim objektima. Ovom prilikom evidentirano je 50 urednih inspekcijskih nalaza, dok je njih 38 zatečeno u prekršaju.

Ocjena direktora Uprave Amela Mehanovića jeste da je situacija znatno bolja nego ranije, ali da i dalje ima slučajeva koji pokazuju određenu dozu neodgovornosti.

„I kao inspekcija nastojimo u ovim slučajevima djelovati preventivno, izbjegavamo davanje prekršajnih naloga i izricanje kazni, utječemo na prekršioce da isprave uočene nedostatke, a sve kako im ovo teško vrijeme ne bismo dodatno otežavali”, kazao je Mehanović, te dodao da ovo vrijeme posebno ističe evidentan nedostatak inspektora, kako na kantonalnom, tako i na općinskim i gradskim nivoima.

„U 6 lokalnih zajednica uopće nisu uposleni sanitarni inspektori i to u značajnoj mjeri otežava provođenje mjera nadzora”, zaključio je Mehanović.

Također, službenici policije su tokom vikenda realizirali preventivno promotivne aktivnosti. Građanima u Tuzlanskom kantonu službenici policije su podijelili 4.084 maske za lice, a 4.423 osobe koje nisu nosile masku upozorili na obavezu njenog nošenja. Da ne poštuju distancu upozoreno je također 928 građana. Policija je kontrolisala i stanje u 738 ugostiteljskih objekata, a u njih 8 je zatečena muzika uživo. Svi objekti su poštivali odluku o radnom vremenu. Također kontrolisano je i stanje u javnom prijevozu i tom prilikom je 210 osoba upozoreno na poštivanje epidemioloških mjera. Kada su u pitanju represivne mjere, 26 osoba je sankcionisano zbog kretanja u vrijeme ograničenja.

Sastanak je bio i svojevrsna priprema za sastanak premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i premijerima drugih kantona u FBiH.

Istaknuta je neophodnost donošenja jednoobraznih mjera na nivou cijele Federacije BIH.

Također, imajući u vidu da je evidentan rast cijena i osnovnih životnih namirnica, dogovoreno je da premijer Hodžić danas inicira donošenje mjera ne federalnom nivou, kojima bi se ograničile marže na osnovne životne namirnice, lijekove i dezinfekcijska sredstva, te naftu i naftne derivate.

Na kraju sastanka je izražena zahvalnost građanima za pridržavanje epidemioloških mjera zaštite, te još jednom upućen apel za povećanje odgovornosti i pridržavanje propisanih mjera.

„Cilj svega što radimo jeste izbjegavanje potpunog zatvaranja, lockdown-a, kako bismo očuvali privrednu aktivnost s jedne strane, ali i sačuvali zdravlje ljudi i stabilnost zdravstvenog sistema”, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.