Epidemiološka situacija malo povoljnija, ali nema prostora za opuštanje

Epidemiološka situacija malo povoljnija, ali nema prostora za opuštanje

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona bitno je bolja nego što je to slučaj u Sarajevskom kantonu, ali prostora za opuštanje nema, jer takvu situaciju moramo i očuvati, rečeno je na sastanku delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa institucijama uključenim u provedbu epidemioloških mjera zaštite.

Određeni pozitivni trendovi mjera koje smo počeli uvoditi prije 7-10 dana počinju biti vidljivi, mada prave rezultate mi ćemo imati na terenu tek u narednih 10 do 14 dana”, rekao je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Kada je u pitanju provedba trenutno aktualnih mjera Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je provela tokom vikenda 88 inspekcijskih nadzora na pijacama, tržnim centrima i ugostiteljskim objektima. Ovom prilikom evidentirano je 50 urednih inspekcijskih nalaza, dok je njih 38 zatečeno u prekršaju.

Ocjena direktora Uprave Amela Mehanovića jeste da je situacija znatno bolja nego ranije, ali da i dalje ima slučajeva koji pokazuju određenu dozu neodgovornosti.

„I kao inspekcija nastojimo u ovim slučajevima djelovati preventivno, izbjegavamo davanje prekršajnih naloga i izricanje kazni, utječemo na prekršioce da isprave uočene nedostatke, a sve kako im ovo teško vrijeme ne bismo dodatno otežavali”, kazao je Mehanović, te dodao da ovo vrijeme posebno ističe evidentan nedostatak inspektora, kako na kantonalnom, tako i na općinskim i gradskim nivoima.

„U 6 lokalnih zajednica uopće nisu uposleni sanitarni inspektori i to u značajnoj mjeri otežava provođenje mjera nadzora”, zaključio je Mehanović.

Također, službenici policije su tokom vikenda realizirali preventivno promotivne aktivnosti. Građanima u Tuzlanskom kantonu službenici policije su podijelili 4.084 maske za lice, a 4.423 osobe koje nisu nosile masku upozorili na obavezu njenog nošenja. Da ne poštuju distancu upozoreno je također 928 građana. Policija je kontrolisala i stanje u 738 ugostiteljskih objekata, a u njih 8 je zatečena muzika uživo. Svi objekti su poštivali odluku o radnom vremenu. Također kontrolisano je i stanje u javnom prijevozu i tom prilikom je 210 osoba upozoreno na poštivanje epidemioloških mjera. Kada su u pitanju represivne mjere, 26 osoba je sankcionisano zbog kretanja u vrijeme ograničenja.

Sastanak je bio i svojevrsna priprema za sastanak premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i premijerima drugih kantona u FBiH.

Istaknuta je neophodnost donošenja jednoobraznih mjera na nivou cijele Federacije BIH.

Također, imajući u vidu da je evidentan rast cijena i osnovnih životnih namirnica, dogovoreno je da premijer Hodžić danas inicira donošenje mjera ne federalnom nivou, kojima bi se ograničile marže na osnovne životne namirnice, lijekove i dezinfekcijska sredstva, te naftu i naftne derivate.

Na kraju sastanka je izražena zahvalnost građanima za pridržavanje epidemioloških mjera zaštite, te još jednom upućen apel za povećanje odgovornosti i pridržavanje propisanih mjera.

„Cilj svega što radimo jeste izbjegavanje potpunog zatvaranja, lockdown-a, kako bismo očuvali privrednu aktivnost s jedne strane, ali i sačuvali zdravlje ljudi i stabilnost zdravstvenog sistema”, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.