Energetski forum u Tuzli okupio brojne stručnjake iz cijele regije

U Tuzli je u toku 4. regionalni energetski forum, jednodnevni skup koji je okupio brojne stručnjake iz cijele regije.

Učesnici foruma obradit će dvije veoma značajne teme, a to su „Energetska tranzicija: prilike i izazovi“, te „Integracija obnovljih izvora električne energije“, koje su vezane za proces energetske tranzicije, što će se neizostavno odvijati i na prostoru Bosne i Hercegovine.

Ova tranzicija podstiče korištenje obnovljivih izvora energije na kojima zajednički moraju raditi sve zemlje regije, jer projekt korištenja obnovljivih izvora energije nije moguće realizirati samo na prostoru jedne zemlje.

-U istoj ravni gledamo energetsku nezavisnost BiH, povećanje učešća obnovljivih izvora u ukupnoj količini energije i projekte energetske efikasnosti, koji će doprinijeti racionalnijem koriteštenju energije, ekonomoiji i ekologiji. BiH ne pristaje da evropska Energetska zajednica razgovara o druga dva pitanja, a da ne razmatra ono koje je vezano za energetsku neovisnost  BiH – istakao je generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

Istakao je da u BiH rade energetski blokovi koji nisu s najmodernijom tehnologijom, te bi ih trebalo ugasiti, a izgraditi nove s najsavremenijim tehnologijama.

-Taj put nema alternativu, a ukoliko nam ne dozvole gradnju novih blokova, postojeći će raditi narednih 50 godina. Mi ćemo 5.000 GW za naše građane i industriju proizvoditi iz postojećih blokova koji nisu savršeni, ili iz zamjenskih u Tuzli i Kaknju – podvukao je Jašarević.

Rekao je da je nova tehnologija predviđena u izgradnji bloka 7 TE „Tuzla“, a taj projekt se trenutno razmatra u Agenciji za državnu pomoć BiH.

Hrvatski stručnjak iz oblasti energetike Slavko Krajcar kaže da su oni sljedbenici evropskih direktiva.

-Mi smo sljedbenici evropskih direktiva, a koje su prije nekoliko dana u Evropskom parlamentu izmijenjene. Svi imaju potencijala da dođu do obnovljivih izvora energije, a taj put nije lagan, ali se njime mora ići – kaže Krajcar, uz  apomenu da je BiH u ovom sektoru već napravila određene korake, te da je taj put neminovan, zajedno s ostalim evropskim zemljama.

BiH je obavezna izvršiti i dekarbonizaciju energetskog sektora, jer je potpisnica ugovora o Energetskoj zajednici.

-U obavezi smo da počnemo izradu integrisanog energetskog i klimatskog plana BiH za period od 2021. do 2030. godine koji će definisati pravac razvoja energetskog sektora. Kao potpisinica svih sporazuma, naša zemlja je u obavezi da podiže standarde, što moramo raditi postepeno – smatra pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomnskih odnosa BiH Admir Softić.

Balkan je u deficitu s električnom energijom, a ima najveću cijenu na prostoru cijele Evrope, kaže Dejan Stojčevski, tehnički direktor Srpske berze električne energije.

-Kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, još uvijek ne postoji regulativa koja bi ih obavezala da idu na berzu električne energije. Oni još uvijek idu kod javnog snabdjevača koji otkupljuje cjelokupnu količinu – smatra Stojčevski.

Podrška organizaciji ovogodišnje sesije REF-a osigurana je u okviru projekta „Western Balkans Energy Transition Dialogue – WeBET“, kojeg u BiH implementira Udruženje za razvoj NERDA Tuzla, a podržava Ministarstvo održivosti i turizma Republike Austrije.

(bosanski.com)