EHF će suspendovati Rukometni savez BiH

Evropska rukometna federacija (EHF) uputila je oštru prijetnju na adresu Olimpijskog komiteta BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH u kojem su istakli da će Rukometni savez naše zemlje i bh. klubovi biti u potpunosti suspendovani ukoliko se do 20. augusta 2018. godine ne riješi situacija u krovnoj kući bh. rukometa.

Iz EHF-a su istakli da u potpunosti imaju razumijevanja za rukomet u BiH, kako zbog kvaliteta naših igrača i brojnih rukometnih zaljubljenika, tako i zbog kompleksne političke situacije, ali da će zbog trenutnih okolnosti biti primorani suspendovati Rukometni savez BiH.

EHF ima sve informacije o situaciji u Rukometnom savezu BiH kada su u pitanju pravni, finansijski i organizacioni aspekti, a ostavka koju je podnijela generalna sekretarka Lejla Hairulahović, kao jedina kontaktna tačka, bila je kap koja je prelila čašu.

Prema novonastaloj situaciji, nijedan tim iz BiH neće moći učestvovati u EHF-ovim takmičenjima ove sezone, a ni reprezentacija BiH neće moći igrati kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Iz EHF-a su saopćili da žale zbog trenutne situacije, a do 20. augusta očekuju konačan stav o načinu na koji će RSBiH prevazići veliku krizu u kojoj se nalazi.

Bivši predsjednik Rukometnog saveza BiH Amir Zahirović svjestan je kompletne situacije u kojoj se nalazi bh. rukomet, a kako kaže, trenutno se ne može učiniti ništa i problem je u Rukometnom savezu Republike Srpske, čija je jedna struja direktni krivac za trenutnu kriznu situaciju.

“Po ovom svemu što se sada dešava, krivac je Rukometni savez RS-a, odnosno jedna od dvije njihove struje. To su oni što su nezvanično dobili od Suda BiH da su legitimni, ali to nije konačna odluka. Da li u svemu ima političke pozadine? Ja mislim da ima. Posebno u Rukometnom savezu RS-a, neki od njih su me ranije zvali i govorili mi da im se prijeti i da odluke ne donose sami. Što se tiče našeg saveza, da ima bilo kakve političke pozadine, do ovoga nikada ne bi došlo. Rukomet u BiH gotovo nikoga ne zanima”, rekao je Amir Zahirović za Klix.ba

Rukometni savez Bosne i Hercegovine (RS BiH) se nalazi u skoro pa bezizlaznoj situaciji. Historija poslovanja u krovnoj kući rukometa u BiH dovela nas je do toga da RS BiH sada ima najmanje dva datuma rođenja; jedan iz 1994. godine, a drugi iz 2017. godine. Savez sada traži i novi ID broj, ali moguće je imati samo jedan. A na njemu su dugovi i blokirani računi.

Rukometni savez FBiH (RS FBiH) i Rukometni savez RS (RS RS) su 15. juna 2017. godine osnovali novi Rukometni savez BiH (RS BiH). Početkom ove godine RS BiH je od Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH) zatražio novi ID broj i dobio je negativan odgovor.

(Klix.ba)