Edina Selesković u Sorrentu nagrađena za najbolju umjetničku instalaciju


Umjetnica Edina Selesković je primila internacionalnu značajnu nagradu „Primio Arbiter fateverde SyArt 2021“ za najbolju umjetničku instalaciju ove godine. Nagradu je uručio gradonačelnik Grada Sorrento.
Edina Slesković je otvorila postavke instalacije Think Freedom na prestižnom internacionalnom festivalu savremene umjetnosti –SyArt-Sorrento Fest (Italija).


Ovo je peto izdanje selekcije umjetnika iz cijelog svijeta, daje svjetsku atmosferu jednom od najljepših gradova sredozemne obale dok je postavka radova u zaštićenom spomeniku kulture -Nacionalnoj Villi Fiorento.

Nacionalna Villa Fiorentino je jedna od mjesta koja su najviše fotografisana u svijetu, te izazov za svakog savremenog umjetnika, a posebno projekata umjetničkih instalacija.


Umjetnici iz zemalja kao što su Italija, Indonezija, Iran, Egipat, Poljska, Španjolska, BiH, Turska, Slovačka, Japan, Rusija, Austrija i Srbija pričaju priče, opisuju mjesta i ljudsko putovanje u kojima je ljudsko biće u središtu.

U vrijeme velikih metamorfoza umjetnici prave, preuređuju i grade univerzalni dom za sve nas, ističe Edina Selesković.

-Oduševljena sam Sorrentonom, ne samo gostoljubstvom, već i predivnim ljudma koji razumiju, svako na svoj način pouku i važnost slobode. Veoma sam sretna i zbog ovako važne nagrade, kakva je „Primio Arbiter fateverde  SyArt za najbolju umjetničku instalaciju u ovoj godini, a to je podstrek, ali i odgovornost-istakla je Edina Selesković.


Duška REBIĆ