Duško Vujošević: Siguran sam da košarku u BiH možemo podići na visok nivo

Duško Vujošević, novi selektor košarkaške reprezentacije BiH, istaknuo je kako mu je čast što je preuzeo bh. tim, te da je siguran da iskustvom, i kako je rekao, s nešto znanja može pomoći da se košarka u BiH podigne na visok nivo.
Novi bh. selektor nada se da će se svi igrači koje bude pozvao na pripreme, koje počinju 2. jula, odazvati, ali ne samo da bi se pojavili, nego da ozbiljno učestvuju u radu i stvaranju dobre atmosfere u timu. Ne vidi nikakav razloga zbog kojeg se Mirza Teletović i Jusuf Nurkić, dva NBA igrača iz BiH ne bi odazvala pozivu.
“Nema prepreka da Teletović i Nurkić igraju u pretkvalifikacijama, jer se ne poklapaju s terminima NBA lige. Svi NBA klubovi savjetuju igračima da ljeto iskoriste za odmor, individualni rad i da ne igraju za reprezentaciju. Normalno, to ne savjetuju igračima koji igraju za Ameriku. Dakle, lični je izbor svakoga od njih da li će igrati ili ne“, kazao je Vujošević, te dodao da je Nurkić igrač oko kojeg bi trebala da se gradi reprezentacija.
Novi selektor BiH izrazio je zadovoljstvo što je u BiH, ali i naglasio da je svjestan da postoji dosta problema, posebno u periodu kada FIBA, Euroliga i NBA ne uspijevaju pronaći način da zajednički funkcioniraju.
“Svjestan sam odnosa prema reprezentacijama, ne samo u Bosni nego svuda jer su igrači strašno opterećeni i nije to više na nivou kao nekada ranije. Međutim, to je još uvijek častan posao i sport je dio društva koji nema profitabilnu funkciju. Kao školstvo i kultura, u nekom smislu, sport je mnogo bitan za funkcioniranje svake zemlje. Zato moramo biti svjesni i staviti se u funkciju toga. Meni je važno da radim s igračima s ovog područja, jer se u bivšoj Jugoslaviji uvijek igrala specifična košarka. Uostalom Bosna je prva iz Jugoslavije s Bogdanom Tanjevićem osvojila titulu šampiona Europe“, naglašava Vujošević i nastavlja:
“Ovjde postoji tradicija i veliki broj talentiranih igrača i to je za trenera izazov. Rezultati koje je BiH postizala u mlađim kategorijama govore da ta loza i dalje rađa dobro. Meni odgovara takav posao, jer je količina košarke koju podrazumijeva selektorski rad nešto što mom zdravstvenom stanju odgovara, a i zadovoljava moju potrebu za bavljenje košarkom. Siguran sam da svojim iskustvom i nešto znanjem mogu pomoći da košarku u BiH podignemo na visok nivo, a to podrazumijeva dobar rad svih u Savezu, dobar odnos igrača i učestvovanje u reprezentativnim akcijama. Ne da neko svojim prisustvom čašćava, nego da zaista učestvuje i doprinese dobrim radom da se ciljevi realiziraju.“
Okupljanje košarkaške reprezentacije BiH planirano je 2. jula u Sarajevu, a utakmice pretkvalifikacija igrat će u periodu od 2. do 19. augusta. Rivali bh. timu bit će Slovačka, Švedska i Armenija. U prvi krug kvalifikacija plasirat će se po dvije prvoplasirane selekcije iz sve četiri pretkvalifikacione grupe. Svjetsko prvenstvo u košarci održat će se u Kini od 31. augusta do 15. septembra 2019. godine.
Vujošević je kazao da je plan priprema već definiran, te da će tokom tih mjesec dana njegov izabranici odigrati po dvije kontrolne utakmice s Bjelorusijom i Austrijom, te nastupiti na turniru u Makedoniji. U stručnom štabu uz iskusnog trenera radiće kao pomoćnici Mensur Bajramović i Josip Pandža, dok će kondicioni trener biti Osman Handžić.