Obilaskom šehitluka, polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima, prijemom porodica šehida i poginulih boraca u Radničkom domu, te jasinom i predavanjem hatma dove pred duše šehida u Islamskom centru u Banovićima obilježen je Dan šehida.

– Ovo je jedan od najznačajnijih datuma ne samo za našu opštinu nego i za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu i ovo je još jedna prilika da odamo zahvalnost i prisjetimo se poginulih boraca koji su svoje živote trajno ugradili u temelje suverene, nezavisne i cjelovite države BiH,  kazao je načelnik Midhat Husić.

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine. Ovaj dan se obilježava kao Dan sjećanja na hrabre borce Armije RBiH, koji su od ‘92. do ‘95. godine dali svoje živote za odbranu zemlje od agresora, boreći se za pravdu, istinu i dostojanstvo.

Za slobodu Banovića i BiH svoje živote je položilo 268 Banovićana čija imena su uklesana na Centralnom spomen obilježju ispred kojeg je danas odata počast i položeno cvijeće.

Dan šehida 2017. godine uvršten je u Program obilježavanja značajnih datuma i dogođaja na području opštine Banovići. Prigodan program ove godine organizovala je Komisija Općinskog vijeća i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca opštine Banovići u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Banovići.