Drljača: Politika zapošljavanja osnovna postavka reformskih aktivnosti

U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u Tuzli je danas promovisan Projekt podrške zapošljavanja, koji sredstvima podržava i Svjetska banka.

S ovim u vezi u Tržnom centru “Dramar” u Tuzli najprije je prikazan promotivni film Svjetske banke, nakon čega je uvodnu riječ o projektu podnio Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike Vlade FBiH.

Na ovu temu upriličena je i rasprava za “okruglim stolom”, uz prisustvo predstavnika Federalnog zavoda za zapošljavanje, kao i kantonalnih službi za zapošljavanje.

Govoreći o spomenutom projektu, ministar Drljača naglasio je da je politika zapošljavanja u FBiH osnovna postavka svih reformskih aktivnosti.

– Svaka ekonomska politika koja se rješava mora u centru imati politiku zapošljavanja. Visoka stopa zaposlenosti znači veći priliv sredstava u budžet i vanbudžetske fondove, uređuje socijalnu politiku na bolji način, dajemo posao mladim kadrovima koji ostaju i ne moraju ići da traže zaposljenje u inostranstvu. Kvalitetna politika zapošljavanja pokreće jednostavno ekonomski sistem i razvija društvo – naglasio je ministar Drljača.

Projekt koji je promoviran u Tuzli predstavlja dio reformskih aktivnosti, a na segmentu zapošljavanja radi se dodatno s ciljem da se ova godina učini godinom zapošljavanja, kazao je ministar.

– Radi se o projektu koji je vrijedan oko 108 miliona maraka. Oko 29 miliona eura daje Svjetska banka, dok ostali dio ide iz federalnog budžeta preko Federalnog zavoda za zapošljavanje. Projekat je već započeo, a morate imati određene rezultate da bi se naplatio dio od Svjetske banke, koja vrši provjeru kriterija i na kraju vrši isplatu. To je takozvani hibridni kredit koji se isplaćuje nakon što se ostvare planirani indikatori – kaže ministar rada i socijalne politike.

Naglasio je da je kroz ovaj projekt cilj povećanje zaposlenosti, posebno u privatnom sektoru, jer je on taj koji pokreće ekonomiju.

Zapošljavanje se vrši preko službi za zapošljavanje na način da bi se u ovoj oblasti uredila pravna situacija.

– U krajnjoj konsekvenci, cilj je smanjiti siromaštvo i graditi prosperitet društva. To je mukotrpan posao koji traje jedan duži vremenski period i na tome jednostavno svi moramo zajednički raditi kako bismo ostvarili prosperitetne rezultate – ističe Drljača. 

Nosilac projekta je Ministarstvo rada i socijalne politike Vlade FBiH, dok je realizator Federalni zavod za zapošljavanje.

Drljača kaže da su kantonalne službe za zapošljavanje, na principima na kojima sada rade, dosta dekadentne i s puno administriranja, što uopće nije njihova osnovna svrha.

– Cilj je da kantonalne službe rade na prikupljanju potreba za radnim mjestima i da putem konsultanata usmjeravaju nezaposlene prema oblastima u kojima postoji mogućnost dobijanja radnog mjesta u skladu sa potrebama tržišta. U tom smislu planirana je reforma koja će imati za posljedicu da se, recimo, ovjera zdravstvenih knjižica prebaci na Ministarstvo zdravstva. To je jedan proces koji treba biti završen u naredne dvije godine – zaključio je ministar Drljača.

(fejm.ba)