Doktor Kurjak: Ne sjećam se da sam Sebiji Izetbegović bio mentor

Profesor doktor Asim Kurjak izjavio je da se ne sjeća da je bio mentor pri izradi doktorske disertacije Sebije Izetbegović koja je odbranjena u Sarajevu, te je ustvrdio da ona sasvim sigurno nije pohađala postdiplomske studije u Zagrebu.

Podsjetimo da je bura u javnosti izbila nakon što je Kurjak tokom vikenda za Face TV rekao da on sasvim sigurno nije bio mentor doktorata direktorice KCUS-a. No, nakon toga su sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za “Klix.ba” kazali da, prema njihovim podacima, Kurjak jeste bio mentor na radu koji je odbranjen 2000. godine.

I sama Izetbegovićeva je u utorak kazala da joj Kurjak jeste bio mentor te da za to ima dokaze i svjedoke. Kurjak je ponovo za “Klix” rekao da se ne sjeća da je on bio mentor Sebiji Izetbegović.

“Rekao sam da doktorica Izetbegović nije specijalizirala niti radila doktorat u Zagrebu i kod mene i da joj ja u Zagrebu nisam bio mentor. Ona je u svom današnjem natpisu potpuno to potvrdila. Dakle ona je pomogla meni. Ona je to trebala davno učiniti jer sam ja tu izjavu, da nije bila kod mene u Zagrebu, dao još prije godinu dana na N1 televiziji. Čitavo vrijeme govorilo se samo o doktoratu i specijalizaciji u Zagrebu. Nigdje se Sarajevo nije spominjalo”, rekao je na početku razgovora Kurjak.

Dodao je da je “sasvim druga priča za sebe šta je ona radila, prije 30 godina kada je došla iz Zagreba u Sarajevo”, te da su to “trebali pratiti njeni učenici ili njeni pretpostavljeni”.

“Ja sam bio mentor u 56 doktorata, između ostalog dva prije dva dana u Sarajevu i još tri iz inozemstva koji dolaze, a imam na redu još 14 kandidata, ja imam čak pravo da se nešto što se prije 30 godina desilo, da se i zaboravi, mada kažu da nisam zaboravan, i ja mislim da nisam. Ja se tog mentorstva i tog doktorata ne sjećam”, rekao je.

Naglasio je da traži da mu se dostavi dokumentacija o tom doktoratu.

“Molim da mi ona ili institucije koje su uključene pošalju rješenje o mom imenovanju za mentora, zatim sa odbrane tog doktorata, da mi se odgovori na ta pitanja, ja ću onda vrlo precizno vidjeti. Nigdje u popisu mojih mentorstava, nigdje u popisu mojih odbrana doktorata nema te odbrane”, kazao je Kurjak.

Na pitanje da li i dalje izričito tvrdi da nije bio mentor Sebiji Izetbegović on kaže da se “sasvim sigurno” ne sjeća.

“Ali, ako mi dostavi rješenje potpisano od dekana, rješenje o tome ko su ostali članovi komisije, zapisnik o tome kako je doktorat odbranjen i ko je postavljao pitanja i kako je sve to išlo, ja ću revidirati moj stav. Ali, ja o tome nemam nigdje ništa. A inače sam vrlo sistematičan čovjek”, naveo je doktor Kurjak.

Inače, osim mentorstva nad doktoratom, drugo sporno pitanje koje se pojavilo ovih dana jeste polaganje ispita na postdiplomskom studiju. Prema dokumentu koji su objavili pojedini mediji, Izetbegović je 1994. godine od Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu tražila da joj se prizna 10 ispita koje je navodno položila na postdiplomskom studiju u Zagrebu. Ona je dostavila navodne dokaze o položenih 10 od ukupno 14 ispita koji su joj priznati. Ali, Kurjak za “Klix.ba” izričito tvrdi da Izetbegovićeva nikada nije studirala u Zagrebu, te da oko toga nema dilemu.

“Ona nije ni na jednom ginekološkom postdiplomskom učestvovala ni bila registrirana jer sam sve vodio ja, i na engleskom i na hrvatskom. I to je nejasno, kojih deset ispita? Kako se zove njen postdiplomski u Zagrebu? Ja kategorički tvrdim da ona postdiplomski nijedan nije pohađala u Zagrebu. Ti ispiti u Zagrebu sigurno nisu položeni”, rekao nam je Kurjak.

Na kraju je dodao da joj ne želi nikakvo zlo.

“Ne želim joj nikakvo zlo, kako što nikad nikome ne želim. Za razliku od nje nisam nikada nikog otjerao a bio sam 28 godina šef klinike. Ona radi što radi, neka odgovara javnosti za to, to nije moj problem. Ali, da se naviknemo razgovarati precizno, etično i pošteno”, zaključuje Kurjak.