Dogovoreno kreiranje analize tržišta rada u TK

U prostorijama Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona održan je sastanak sa predstavnicima Kantonalne privredne komore Tuzla, na kojem je razgovarano o dosadašnjoj saradnji i budućim zajedničkim aktivnostima. Sastanku je pored ministra razvoja i poduzetništva Osmana Puškara prisustvovao predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla Nedret Kikanović, savjetnik premijera Tuzlanskog kantona Miralem Nuhanović i pomoćnica ministra za poduzetništvo i obrt Nisveta Osmić.

Ovom prilikom je dogovoreno kreiranje zajedničke analize tržišta rada i potreba za radnom snagom na području Tuzlanskog kantona, na kojoj bi pored Ministarstva i Kantonalne privredne komore učešće uzela i Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Takođe su prezentirane i započete aktivnosti Ministarstva na unapređenju poduzetničke infrastrukture po pitanju zakonskog okvira, budući da ne postoji pravna legislativa na području Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, koja reguliše ovu oblast. U okviru ove tematike su dogovorene i zajedničke aktivnosti po pitanju iniciranja uspostave klastera, u kojoj će pored Ministarstva i Kantonalne privredne komore Tuzla biti uključeni i drugi predstavnici poduzetničke infrastrukture.

Istaknuta je potreba za dodatnim informisanjem i edukacijom poduzetnika sa područja Tuzlanskog kantona o dostupnim načinima finansiranja iz EU i drugih međunarodnih donatorskih fondova za finansiranje razvojnih projekata i investicija, te je u skladu s tim dogovoreno da će Ministarstvo u saradnji sa Kantonalnom privrednom komorom organizirati seminare koji će poduzetnicima omogućiti uvid u trenutno dostupne fondove za BiH, fondove za koje mogu aplicirati poduzetnici, načine pristupa navedenim fondovima, potrebnoj dokumentaciji, mogućnostima umrežavanja sa poduzetnicima iz regiona u svrhu zajedničkih aplikacija na fondove i slično.

Ministar Puškar je istakao svoje zadovoljstvo po pitanju dosadašnje saradnje Ministarstva razvoja i poduzetništva i Kantonalne privredne komore Tuzla, te je dogovoren i nastavak uspješne realizacije aktivnosti u skladu sa Sporazumom o partnerskoj saradnji na unaprjeđenju privrede u Tuzlanskom kantonu, koji su Vlada Tuzlanskog kantona i Kantonalna privredna komora Tuzla potpisali u novembru 2016. godine.

(Nezavisni.ba)