Do kraja stoljeća borit ćemo se sa 6 klimatskih katastrofa

Naučnici su u ponedjeljak upozorili da do kraja stoljeća mnogi dijelovi svijeta će se možda morati nositi sa šest klimatskih katastrofa odjednom, u rasponu od toplinskih valova i šumskih požara do diluvijskih kiša i smrtonosnih olujnih udara.

Erik Franklin, koautor i naučnik iz Instituta za biologiju mora na Sveučilištu na Havajima, izjavio je da će se čovječanstvo suočiti s “razornim kombinacijama utjecaja različitih interaktivih klimatskih opasnosti”.

“Događaju se sada te će se nastaviti pogoršavati,” rekao je za agenciju France Presse.

Nakrcavanje atmosfere ugljikovim dioksidom, metanom i drugim stakleničkim plinovima je oslobodilo vrtlog po život opasnih sila. Započet će porastom temperatura, koji će, i u inače suhim područjima, voditi suši, toplinskim valovima i smrtonosnim šumskim požarima, onakvima kakvi sada haraju Kalifornijom. U vlažnijim područjima rezultirat će obilnim kišama i poplavama, piše Digital Journal.

Nad okeanima će globalno zatopljenje stvoriti velike superoluje, čija će razorna snaga biti pojačana porastom razine mora.

Studija je otkrila da su sve do sada naučnici uglavnom proučavali te klimatske utjecaje pojedinačno, odbacujući vjerovatnoću da će čovječanstvo istovremeno biti ugroženo zbog više od jednog klimatskog utjecaja.

Primjerice, prošle godine je Floridu pogodila ekstremna suša, rekordno visoke temperature, više od 100 šumskih požara i uragan Michael, najsnažnija oluja ikada, piše Digital Journal.

(DigitalJournal)