Dječiji hor „Lege Artis“ koncertom čestitao rođendan domovini

Dječiji hor „Lege Artis“ koncertom čestitao rođendan domovini

Najmlađi ansambl pri Muzičkom obrazovnom centru „Lege Artis“, dječiji hor, sinoć je održao cjelovečernji koncert u Međunarodnoj galeriji portreta. Pod dirgentskom palicom maestra Jasmina Hasića,a uz asistenciju Andree Ilić i Ljiljanke Petrović, mališani su predstavili program na kom su vrijedno radili u proteklom periodu.

„Dječiji hor „Lege Artis“ je ansambl na koji smo posebno ponosni. Odlučili smo se Bosni Hercegovini čestitati Dan državnosti onako kako to najbolje znamo, pjesmom i koncertom. Večerašnji koncert je i svojevrstan uvod za naše tradicionalne nastupe pred tuzlanskom publikom. Izuzetno smo zadovoljni što je za koncert dječijeg hora vladao veliki interes. Nažalost, zbog poštovanja epidemioloških mjera, nismo bili u mogućnosti primiti na koncert sve zainteresovane, ali nas raduje da za sve naše nastupe uvijek vlada veliki interes publike“ – istakao je Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac Muzičkog obrazovanog centra „Lege Artis“.

Koncert je bio i svojevrsni omaž, nedavno preminulom Minji Suboti, čovjeku čije je stvaralaštvo obilježilo djetinjstva mnogih generacija.

„Minja Subota je ostavio neizbrisiv trag u stvaralaštvu za djecu i smatramo svojom obavezom da to što nam je on ostavio prenosimo na nove generacije. Večeras smo izveli njegovu kompoziciju „Djeca su ukras svijeta“ i pod tim sloganom koncipirali cijeli program, jer djecu zaista jesu najiskrenija i najveća snaga koju imamo“ – dodao je Hasić.

Sinoć je premijerno i izvedena kompozicija „Domovina“, autorice Mirele Ibrahimović – Mehanović, koja će u budućnosti biti sastavni dio repertoara dječijeg hora „Lege Artis“. Na koncertu su, kao gosti, nastupili i polaznici škole muzike „Talenti“.

Koncert su koproducentski organizovali Centar za kulturu Tuzla i Muzički obrazovni centar „Lege Artis“.

Duška REBIĆ