Dječiji hor „Lege Artis“ koncertom čestitao rođendan domovini

Najmlađi ansambl pri Muzičkom obrazovnom centru „Lege Artis“, dječiji hor, sinoć je održao cjelovečernji koncert u Međunarodnoj galeriji portreta. Pod dirgentskom palicom maestra Jasmina Hasića,a uz asistenciju Andree Ilić i Ljiljanke Petrović, mališani su predstavili program na kom su vrijedno radili u proteklom periodu.

„Dječiji hor „Lege Artis“ je ansambl na koji smo posebno ponosni. Odlučili smo se Bosni Hercegovini čestitati Dan državnosti onako kako to najbolje znamo, pjesmom i koncertom. Večerašnji koncert je i svojevrstan uvod za naše tradicionalne nastupe pred tuzlanskom publikom. Izuzetno smo zadovoljni što je za koncert dječijeg hora vladao veliki interes. Nažalost, zbog poštovanja epidemioloških mjera, nismo bili u mogućnosti primiti na koncert sve zainteresovane, ali nas raduje da za sve naše nastupe uvijek vlada veliki interes publike“ – istakao je Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac Muzičkog obrazovanog centra „Lege Artis“.

Koncert je bio i svojevrsni omaž, nedavno preminulom Minji Suboti, čovjeku čije je stvaralaštvo obilježilo djetinjstva mnogih generacija.

„Minja Subota je ostavio neizbrisiv trag u stvaralaštvu za djecu i smatramo svojom obavezom da to što nam je on ostavio prenosimo na nove generacije. Večeras smo izveli njegovu kompoziciju „Djeca su ukras svijeta“ i pod tim sloganom koncipirali cijeli program, jer djecu zaista jesu najiskrenija i najveća snaga koju imamo“ – dodao je Hasić.

Sinoć je premijerno i izvedena kompozicija „Domovina“, autorice Mirele Ibrahimović – Mehanović, koja će u budućnosti biti sastavni dio repertoara dječijeg hora „Lege Artis“. Na koncertu su, kao gosti, nastupili i polaznici škole muzike „Talenti“.

Koncert su koproducentski organizovali Centar za kulturu Tuzla i Muzički obrazovni centar „Lege Artis“.

Duška REBIĆ